SARAJEVO

Čampari teško palo što je SDA opozicija, Konaković mu isključio mikrofon

Premijer Zolj povukao Nacrt budžeta sa dnevnog reda, a zastupnici SDA se nakon pauze nisu vratili na sjednicu

Počela hitna sjednica Skupštine KS. A. T.

A.T.

20.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

10.52

Zastupnici SDA se nakon pauze nisu vratili u salu. Konaković je kazao da je potpuno legitimno od premijera da povuče tačku dnevnog reda.

Zahvalio je zastupnicima i kazao da je hitna jednica prekinuta te da će se uskoro održati nova.

10.45

Nakon što je premijer Zolj povukao obje tačke dnevnog reda, predsjedavajući Konaković je proglasio pauzu od pet minuta i pozvao šefove klubova na konsultacije.

Ovime je dovedeno u pitanje nastavak sjednice.

10.39

Za današnji dnevni red glasalo je 20 zastupnika, dok se 11 zastupnika iz SDA i BOSS-a nije htjelo izjasniti o tom dnevnom redu, te je prijedlog dobio potrebnu većinu.

10.30

Zastupnici iz Kluba SDA pokušavaju prekinuti sjednicu kojom predsjedava Elmedin Konaković govoreći da je došlo do ozbiljne povrede Poslovnika o radu, jer Skupština nije izabrala vodstvo i Kolegij.

Sekretar Skupštine je, na zahtjev predsjedavajućeg Konakovića, kazala da je ovo tijelo i u prethodnim periodima radilo na isti način kada se radi o donošenju budžeta.

Elmedin Konaković je kazao kako je on ovakav isti potez pravdao 2014. godine te kazao kako neće dozvoliti da bilo ko prekine sjednicu svojim negodovanjem.

- Ja sam isti ovakav potez radio i prije četiri godine, u drugom dresu i u drugoj stranci. Želim vam kazati, gospodo iz SDA, neću dozvoliti da prekinete sjednicu svojim negodovanjem, jer vam to neće poći za rukom - kazao je Konaković.

Nakon što je riječ dobio Aljoša Čampara, pričao je o navodnim povredama skupštinskog Poslovnika. U toj priči probio je predviđeno vrijeme za obraćanje od tri minuta. Konaković mu je nakon upozorenja isključio mikrofon, istučući da njemu i njegovim kolegama iz SDA neće dozvoliti takvo ponašanje u Skupštini.     

10.24

Intoniranjem himne upravo je počela hitna sjednice Skupštine KS, na kojoj će novi saziv razmatrati Nacrt budžeta za 2019. godinu i Nacrt zakona o izvršavanju budžeta za 2019. 

Sjednicu će voditi predsjednik stranke Narod i pravda te novi zastupnik u Skupštini KS Elmedin Konaković, a sjednici prisustvuje 27 zastupnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.