MOSTAR

Čović: Nisu svi iskreni kad govore o evropskim integracijama, internacionalizirat ćemo hrvatsko pitanje u BiH

Tvrdi da je saradnja s druga dva člana Predsjedništva u proteklom mandatu bila zadovoljavajuća, te podsjeća kako nije zabilježen nijedan slučaj preglasavanja

Dragan Čović: Neka neslaganja su bila prevelika. ARHIV

FENA

20.11.2018

Posljednje četiri godine postignut je određen napredak na euroatlantskom putu BiH, uprkos opstrukcijama pojedinih struktura u državi. Ustvrdio je to Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, koji je navedeni period proveo na funkciji člana Predsjedništva BiH, u intervjuu za bh. izdanje "Večernjeg lista".

- U onim pitanjima koja su djelomično u zajedničkom interesu ostvaren je određen napredak, iako je i tu bilo opstrukcija i usporavanja dinamike. To mogu objasniti samo na način da nisu svi iskreni kada govore o evropskim integracijama kao apsolutnom prioritetu. Uvjerio sam se kako unutar bh. struktura postoje rezerve prema tom projektu, uskointeresnog, ali i šireg ideološko-političkog karaktera. Zato te stvari ne mogu ići bez snažne inicijative, prije svega hrvatskih političkih predstavnika, uz svesrdnu potporu Evropske unije - kazao je Čović.

Prema njegovim riječima, saradnja s druga dva člana Predsjedništva BiH bila je zadovoljavajuća, o čemu govori podatak da u proteklom mandatu u kolektivnom šefu države nije zabilježen nijedan slučaj preglasavanja.

- Nažalost, neka neslaganja su bila prevelika da bismo ih potpuno sakrili od očiju javnosti, poput, primjerice, revizije tužbe protiv Srbije, odluke Ustavnog suda BiH o danu RS, neovlaštenog otvaranja diplomatske pošte za članove Predsjedništva, Izbornog zakona, Pelješkog mosta. Sva ta pitanja su generirana i unilaterarno javno problematizirana od bošnjačkog člana, kolege Bakira Izetbegovića. Naravno, bez bilo kakvog uspjeha, ali uz nepotrebno dizanje tenzija i destabilizaciju odnosa na političkoj sceni. Sve to skupa nas je bitno usporavalo u realizaciji naših euroatlantskih aspiracija i rješavanju bitnih političkih i ustavnih problema, što je, po svoj prilici, i bio stvarni cilj tih avantura - kazao je.

Kada je riječ o "hrvatskom pitanju" ustvrdio je kako je to, prije svega, pitanje BiH i njene održivosti kao složene višenacionalne države.

- Uporno se nastoji izolirati i hrvatsku politiku i hrvatski narod u BiH, a njegov zahtjev omalovažiti, reintrepretirati, relativizirati, a u konačnici negirati, pa čak i kriminalizirati. Kao odgovor na te pokušaje koji, sasvim izvjesno, ni nakon izbora neće prestati, mi ćemo nastaviti intenzivno raditi na internacionalizaciji pitanja o položaju Hrvata u BiH, u sprezi sa zahtjevom za potpunom provedbom odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti i legitimnom predstavljanju u cilju zaštite ustavnog poretka BiH kako bismo spriječili njegovo ciljano razaranje i urušavanje - poručio je Čović.

On se u intervjuu osvrnuo i na pregovore o provedbi izbornih rezultata, podsjetivši kako je HDZ postigao sporazum o saradnji sa SNSD-om, te kako sad slijede pregovori s "bošnjačkim političkim predstavnicima.

- Nadamo se kako će se u idućim danima stabilizirati i bošnjačka politička scena te da ćemo imati jasniju sliku ko s te strane želi biti naš partner u vlasti i, na kraju krajeva, s kim uopće trebamo razgovarati. Najvažnije je da se dogovorimo oko uspostave vlasti i njenog funkcioniranja kako bi mogla provesti nužne reforme, a izbor pozicije će ovisiti o procjeni koliko je ona značajna za realizaciju programskih ciljeva HNS-a i HDZ-a BiH te svih onih koje usaglasimo s partnerima u vlasti - zaključio je Dragan Čović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.