PREGOVORI

Zašto je naglo promijenjena lokacija sastanka SDA i SDP-a?

Planirana je i pres-konferencija

Centrala SDA u Sarajevu: Nova lokacija sastanka. Arhiv

Piše: K. KEŠMER

20.11.2018

Iako se sastanak SDA i SDP-a, na poziv Bakira Izetbegovića, trebao održati u zgradi Predsjedništva BiH, lokacija je, ipak, promijenjena. 

Naime, različite su informacije zbog čega je došlo do promjene lokacije. Prema jednoj, Izetbegović je shvatio da nema više kapacitet da stranačke sastanke saziva u zgradi Predsjedništva s obzirom na to da više nije ni njegov član.

S druge strane, prema određenim navodima, na promjeni lokacije je insistirao predsjednik SDP-a Nermin Nikšić. On je, navodno, tražio da se sastanak održi negdje drugo, jer ne želi u Predsjedništvo BiH u kojem sjedi Šefik Džaferović, kojeg ni Nikšić ni SDP ne priznaju kao legalno izabranog člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Stav SDP-a je da je Džaferović na ovu funkciju došao brutalnom krađom glasova na izborima.

Sastanak bi trebao početi u 17 sati. Osim predsjednika stranaka, delegacije će činiti po dva člana. U ime SDP-a bit će Zukan Helez, Zoran Mikulić i Miro Lazović, dok sastav delegacije SDA još nije poznat.

Generalni sekretar SDA Halid Genjac potvrdio je za „Avaz“ da će se sastanak ipak održati u Centrali SDA, ali zbog, kako je kazao, tehničkih stvari.

- U zgradi Predsjedništva se vrši primopredaja pa nije prakitčno. Što se tiče sastava, ne mogu vam govoriti o imenima. Osim Izetbegovića, bit će još tri ili četiri člana delegacije, a još se ne zna ko će to biti, vršimo konsultacije – naveo je Genjac.

Kako je rekao, nakon sastanka je planirana pres-konferencija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.