SARAJEVO

Dodik: Ako BiH ne postigne novi zamah, ja sebe ne vidim u Predsjedništvu

Zalagat ću se da se Ured visokog predstavnika ukine što prije

S. Saletović

Al. Ti. - O.K.

20.11.2018

Čast mi je da ovdje, u društvu s kolegama, preuzmem dužnost člana Predsjedništva BiH nakon izbora gdje sam dobio više od 370 hiljada glasova, kazao je Dodik na početku svog obraćanja nakon preuzimanja dužnosti člana Predsjedništva BiH. 

- Moja matična baza je RS jer dolazim kao njen predstavnik i borit ću se s drugim članovima, u skladu s Ustavom, da vratim dimenziju i položaj koji imamo Ustavom. Nije mi namjera da učinim bilo šta na štetu bilo kog naroda u BiH - kazao je Dodik.

Istakao je da želi sa svim kolegama napraviti saradnju koja će biti djelotvorna te kako se BiH davno odmakla od vremena rata te da će se njegova politika zasnivati na poštivanju Ustava, kako je napisano u Dejtonu. 

Novoizabrani član Predsjedništva kazao je i kako će se zalagati za ukidanje Ureda visokog predstavnika u BiH.

- Mnogi znaju da imamo dosta primjedbi na onom što je radio visoki predstavnik i smatram da ćemo morati ponovo obaviti raspravu o brojim pitanjima i rješenjima koja su donesena prije 12 ili 15 godina, koja su možda odgovarala tom periodu, ali ne odgovaraju ovom. Zalagat ću se da se Ured visokog predstavnika ukine što prije - istakao je Dodik.

Još jednom je ponovio da je on predstavnik iz RS te da će štititi interes tog entiteta i da će se zalagati za evropski put i vojnu neutralnost BiH.

- Ako ne postignemo ubrzani put ka EU, ja ne vidim sebe u Predsjedništvu BiH, jer ja ne želim putovanja i svečane večere. Sve sam ja to vidio i prošao i to mi nije cilj - kazao je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.