POLITIKA

Dodik: Pokrenut ću smjenu svih predstavnika RS u državnim institucijama i Vijeću ministara

Spreman istog trenutka staviti svoj potpis na sve razvojne programe u FBiH

Dodik: S današnje inauguracije. S. Saletović

S. DEGIRMENDŽIĆ

20.11.2018

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je da će već od sutra poduzeti korake da svi predstavnici iz Republike Srpske u državnim institucijama i Vijeću ministara BiH budu smijenjeni.

On je kazao da mu je pravo za to dao narod svojim glasovima.

- Ja to mogu napraviti i postaviti sistem reprezentacije Republike Srpske, onako kako mi je narod dao mandat - rekao je Dodik.

Također, u svom obraćanju Dodik je rekao da je spreman istog trenutka staviti svoj potpis na sve razvojne programe u FBiH, ali da nosi negativno iskustvo po tom pitanju. Naveo je primjer da je RS dala saglasnost za rekonstrukciju Kliničkog centra u Tuzli, a, prema njegovim tvrdnjama, Banja Luka to nije dobila.

Istakao je, također, da je opredijeljen za regionalnu saradnju i za očuvanje stabilnosti i mira, "ali stabilnosti nema prisutnim međunarodnim intervencionizmom". 

Rekao je da smatra Srbiju matičnom zemljom za njegov narod i da će sarađivati sa Srbijom, ali ne na štetu drugih naroda u BiH.

Na pitanje novinara kada očekuje formiranje ostalih nivoa vlasti, on je kazao da je do sada održao samo sastanak s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a, ali da smatra da vlast treba formirati što prije.

Tokom svog obraćanja novinarima Dodika je pokušala prekinuti novinarka hrvatske Nove TV Ivana Petrović riječima: "Je li može pitanje", na što joj je on uzvratio: "Nemojte me prekidati."

Na to je ona odgovorila da se "ispričala", a on je rekao: ''Nemojte mi se ispričavati kada ja ovdje govorim.''

Kada je završio, Dodik je kazao novinarima da mogu uputiti pitanja, a obraćajući se Petrović, konstatirao je: "Jeste Vi agresivni, sigurno ne možete upadati u riječ u svojoj zemlji", na što mu je ona odgovorila: "Itekako mogu."


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.