SARAJEVO

NIKŠIĆ ODBIO IZETBEGOVIĆA: SDP s partnerima nastavlja formiranje vlasti u kantonima bez SDA

Osim predsjednika stranaka, prisustvovali su, u ime SDP-a, Zukan Helez, Zoran Mikulić i Miro Lazović, dok su u sastavu delegacije SDA još Adil Osmanović, Šefik Džaferović i Denis Zvizdić

Izetbegović i Nikšić na pres-konferenciji nakon sastanka. S. Saletović

K. KEŠMER

20.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

U Sarajevu je održan sastanak delegacija SDA i SDP-a.

Iako se sastanak SDA i SDP-a, na poziv Bakira Izetbegovića, trebao održati u zgradi Predsjedništva BiH, lokacija je ipak promijenjena i delegacije su se sastale u Centrali SDA.

Osim predsjednika stranaka Bakira Izetbegovića i Nermina Nikšića, prisustvovali su, u ime SDP-a, Zukan Helez, Zoran Mikulić i Miro Lazović, dok su u sastavu delegacije SDA još Adil Osmanović, Šefik Džaferović i Denis Zvizdić.

Probosanska koalicija

Nakon sastanka Izetbegović je rekao da želi jaku probosansku koaliciju.

Kazao je da je ponudio SDP-u formiranje vlasti po vertikali, od državnog do kantonalnog nivoa, zajedno sa DF-om, ako bude potrebe, i s manjim strankama.

- Mislim da se bošnjačka i "ljevičarska" komponenta preklapaju u 99 posto elemenata koji su važni za BiH, za evropski put - rekao je Izetbegović novinarima na pres-konferenciji.

Nikšić je kazao da sastanak nije bio kurtoaznog karaktera jer su razgovarali o konkretnim stvarima te da su dobili konkretnu ponudu od SDA.

- Ostali smo pri svom stavu da u kantonima formiramo vlade. SDA će kao politička partija krenuti u svoje procese razgovora, ali mi nećemo da razgovaramo o federalnom i državnom nivou do odluke CIK-a o načinu formiranja Doma naroda. Ukoliko bude odluka da se koristi popis iz 2013. godine, to će značiti podjelu države - potcrtao je Nikšić.

Dodao je da će se truditi da ovu odluku blokiraju na sve moguće, koristeći se svim mogućim pravnim alatima.

- Bio je ovo korektan razgovor. Zahvalio bih gospodinu Izetbegoviću na domaćinstvu. Ponovio bih, a rekao je to i Izetbegović, nećemo iznevjeriti one partnere s kojima smo dogovorili formiranje skupština na kantonalnom nivou - rekao je Nikšić.

Na pitanje novinara je li SDA spremna da sa SDP-om formira vlast na federalnom i državnom nivou, iako je SDP bez njih napravio vlast na nivou kantona, Izetbegović je kazao da jeste.

- Jesmo, jer se država brani na državnom nivou, a na federalnom se brani ekonomija. Tu su nam potrebni ti jaki blokovi.

Multietnička saradnja

Na pitanje da prokomentira i to što se DF nije odazvao pozivu, on je kazao da je iz DF-a dobio odgovor da se sastanak odgodi za nekih sedam do deset dana.

Nikšić je, odgovarajući na pitanje je li ipak ostavljen prostor za koaliciju sa SDA, kazao:

- Rekli smo da nećemo u koaliciju sa SDA, ali mislimo da se može sa svima razgovarati. Možemo napraviti ambijent barem u Sarajevu da pokažemo da može biti multietničke saradnje. Uvažavamo poziv SDA, ali mi želimo da pravimo blok koji će Dodiku i Čoviću pokazati da ovdje svi mogu biti jednakih prava, a da to i oni primijene u sredinama gdje su većina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.