NOVOSTI

RAK održao konsultativni sastanak s radijskim stanicama o digitalizaciji

Prezentirani zaključci doneseni na regionalnom sastanku te se raspravljalo o mogućnostima uvođenja digitalnog radija u BiH

Sistem za digitalni radioprijenos koji je razvijen u okviru evropskog EUREKA projekta. Ilustracija

Avaz.ba

20.11.2018

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) danas je održala sastanak s radijskim stanicama iz Bosne i Hercegovine o uvođenju digitalnog radija (eng. Digital Audio Broadcasting - DAB) da bi se razmotrile potrebe i modaliteti uvođenja u Bosni i Hercegovini.

Naime, Regulatorna agencija za komunikacije je, prateći trendove uvođenja digitalnog zemaljskog radijskog emitiranja, u oktobru održala sastanak s predstavnicima regulatornih tijela zemalja iz regiona na kojem su podijeljena iskustva u ovoj oblasti. Na današnjem sastanku su prezentirani zaključci doneseni na regionalnom sastanku te se raspravljalo o mogućnostima uvođenja digitalnog radija u BiH.

- Regulatorna agencija za komunikacije će u najskorije vrijeme pokrenuti proceduru izrade strateškog dokumenta o uvođenju digitalnog radija, u koju će biti uključeni svi relevantni sudionici, uključujući predstavnike donosioca odluka i industrije - zaključuje Predrag Kovač, generalni direktor RAK-a.

Podsjećanja radi, DAB (eng. Digital Audio Broadcasting) predstavlja sistem za digitalni radioprijenos koji je razvijen u okviru evropskog EUREKA 147 projekta koji je još 1987. godine započeo s radom na osmišljavanju budućeg standarda. 

DAB/DAB+ tehnologija digitalnog radija trenutno je u fazi ekspanzije u mnogim državama Evrope. Imajući u vidu da ova tehnologija nudi brojne prednosti kako za pružaoce programskog sadržaja tako i za slušaoce, ključno je da se i Bosna i Hercegovina opredijeli za model tranzicije na digitalne sisteme za emitiranje radioprograma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.