SARAJEVO

Danas se obilježavaju 23 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma

Konferencija je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine, a pakt su potpisali Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević

Izetbegović: Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. AFP

Avaz.ba

21.11.2018

Danas se navršavaju 23 godine otkako je u vojnoj zračnoj bazi "Wright Patterson" kod Dejtona, u američkoj saveznoj državi Ohajo, parafiran Opći okvirni sporazum za mir u BiH, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum.

Pravni akt sporazumnog karaktera donesen je da bi se zvanično prekinuo rat u Bosni i Hercegovini (1992. - 1995.) i naročito se bavio budućim upravnim i ustavnim uređenjem BiH.

Konferencija je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine, kada su Sporazum potpisali tadašnji predsjednici Republike BiH Alija Izetbegović, Srbije Slobodan Milošević i Hrvatske Franjo Tuđman poslije trosedmičnih pregovora.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera (Warrena Cristophera), a osim njega, glavni američki posrednici su bili Ričard Holbruk (Richard Holbrooke) i general Vesli Klark (Wesley Clark).

Zvanično je potpisan u Jelisejskoj palači u Parizu 14. decembra 1995., čime je BiH podijeljena na dva entiteta - Federaciju BiH i RS.

- Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut - izjavio je tada prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alija Izetbegović nakon ceremonije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 14. decembra 1995. godine u Parizu.

U RS je Dan uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini praznik i neradni dan, a njegovo obilježavanje regulirano je entitetskim Zakonom o praznicima, dok je u FBiH 21. novembar običan radni dan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.