GORAŽDE

Frašto: Blizu smo dogovora o skupštinskoj većini koju će činiti devet stranaka

Partneri ovih stranaka neće biti SDA i Liberalna stranka

Potpisan sporazum o djelovanju u BPK. Al. B.

Al.B

21.11.2018

Predsjednici kantonalnih i gradskih odbora SDP-a, DF-a i Naše stranke iz Goražda potpisali su sporazum o zajedničkim programskim ciljevima i političkom djelovanju, koji će ponuditi i ostalim partnerima u okviru buduće parlamentarne većine u ovom kantonu. Partneri ovih stranaka neće biti SDA i Liberalna stranka.  

Najznačajniji segmenti sporazuma, koji su potpisali Emir Frašto, Edita Velić i Neno Zuko, jesu zabrana novih zapošljavanja u javnom sektoru, reforme javne uprave, obrazovanja i socijalnog sektora, racionalizacija nadzornih i upravnih odbora te nulta tolerancija na korupciju. 

Potpisnici su se obavezali da će Vlada BPK biti formirana na programskim načelima i konkretnim mjerama i zakonima, da će javne ustanove, institucije, zavode i firme zaštititi od stranačke kontrole i upravljanja te da će izvršiti racionalizaciju troškova javne uprave i administracije. Bit će obavljena i eksterna finansijska i revizija zapošljavanja u periodu 2014. - 2018. u javnim ustanovama BPK Goražde.

- Usaglasili smo principe našeg zajedničkog djelovanja sada, ali i nakon konstituiranja Skupštine i Vlade BPK Goražde. Ovaj sporazum sadrži sve ciljeve i politike ovih stranaka i oni su usmjereni na poboljšanje kvalitete života svih građana kroz drugačiji pristup upravljanju Kantonom. Bit ćemo u potpunosti okrenuti građanima i ispraviti nepravdu koja se dešavala u proteklom periodu – kazala nam je Edita Velić, predsjednica KO DF-a Goražde.

Najvažnijim segmentom sporazuma predsjednik Gradskog odbora Naše stranke Neno Zuko smatra rad na finansijskoj stabilizaciji BPK. 

– Suština je napraviti Kanton samoodrživim i promijeniti kompletnu političku paradigmu u sistemu. Sve mjere i programi su jasno definirani, ovo je samo okvir, a predstoji jasno definiranje detalja, a tek onda počinje priča o raspodjeli pozicija. Finansijska stabilnost Kantona je prioritet jer za dvije godine napravili smo deficit od skoro 10 miliona KM, a to znači stopiranje plaća za budžetske korisnike – kaže Zuko.

Emir Frašto iz SDP-a očekuje da vlast u BPK bude veoma brzo formirana. 

– Blizu smo dogovora. Mislim da je on u suštini i postignut. I večeras su nastavci dogovora među političkim subjektima. Radi se o devet stranaka, bez ova dva (SDA i LS, op. a.) koji su relativni pobjednici izbora, ali za sve ovo vrijeme nisu našli zajednički jezik s drugim političkim subjektima i osigurali većinu – ističe Frašto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.