POLITIKA

U petak konstituirajuća sjednica Skupštine LK

HDZ BiH, SNSD i SDA nemaju potrebnu većinu za formiranje Vlade, očekuju podršku HDZ-a 1990

Skupština LK: Hoće li se „devedesetka“ prikloniti vladajućima. A. Kamber

Ale Kamber

21.11.2018

Konstituirajuća sjednica Skupštine Livanjskog kantona zakazana je za petak, 23. novembar, s početkom u 11 sati. Sazvao ju je dosadašnji predsjednik Skupštine Robert Bagarić, a na dnevnom redu je dodjela mandata i davanje svečane izjave novoizabranih zastupnika, nakon čega se očekuje formiranje klubova naroda da bi se izabralo rukovodstvo Skupštine (predsjednik i dva zamjenika).  

Podsjećamo, HDZ BiH i koalicija HNS-a skupa imaju 8 zastupnika, HDZ 1990 ima 4, Srpska lista i nezavisna lista po 3, SDA 2, a po jednog zastupnika imaju SNS, NSRzB, Hrvatska republikanska stranka, Županijska nezavisna lista i SDP. 

Dakle, višegodišnji koalicioni partneri HDZ BiH, SNSD i SDA nemaju dvotrećinsku većinu od 17 ruku za formiranje Vlade Kantona, već svega 13. 

Najvjerovatnije će raditi na tome da im se pridruži HDZ 1990, što bi bilo dovoljno za formiranje Vlade, a kako bi bili što stabilniji, nije isključeno da im se priključi i još poneka stranka, zavisno od toga šta im se zauzvrat bude nudilo. 

Najzanimljivije će biti vidjeti hoće li se dogovoriti sestrinske HDZ BiH i HDZ 1990, a što je, po našim saznanjima, veoma izgledno. 

SDA je svakako svih ovih godina HDZ-ovska ikebana, dok je dodikovcima ionako svejedno. Znaju šta ih sljeduje u Skupštini i Vladi LK, ali i u Domu naroda FBiH. 

Također će biti zanimljiva i unutarstranačka preraspodjela ministarstava i drugih pozicija među najbrojnijim Hrvatima, jer je duvanjska HDZ BiH uvjerljivo pobijedila livanjsku i ostale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.