KAKANJ

Fra Mirko Majdandžić: Bosnu ne znamo voljeti kao što se mater voli

U okviru programa obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti BiH

Sa promocije u Kaknju. Mirsad Mujagić

Faruk Vele/INS

22.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U organizaciji Općine Kakanj, a u okviru programa obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti BiH, u Domu kulture Kakanj sinoć je održana promocija knjige „Svjedoci zla“ Akifa Agića i Faruka Vele, te Agićevo djelo „Reload“.

O knjigama su govorili fra Mirko Majdandžić, bosanski franjevac i župnik župe u Varešu, penzionisani general Armije RBiH Fikret Čuskić, historičar Alen Zečević, te autori, dok je večer svojim odličnim nastupom upotpunio glumac Mirza Mušija, koji je vodio program i čitao dijelove knjige.

Fra Mirko je poručio kako cilj ovih knjiga „nije ponovno otvaranje rana, već naprotiv“. Vjeruje da je knjiga „Svjedoci zla“ pisana u najboljoj namjeri i da njen sadrzaj služi potrazi i pronalasku zajedničke istine o zbivanjima u posljednjem ratu.

- Istina je jedna. Ne može biti više istina. Mi imamo problem jer svako od nas ima svoje informacije. Svi mi znamo neke podatke, hajdemo na osnovu tih podataka doći do jedne zajedničke istine. Ove knjige nisu pisane da bi se nove mržnje iskopale, niti rane koje su zarasle ponovo otvore - kazao je fra Mirko.

Prisjetio se i svojih ratnih dana u opkoljenom Sarajevu.

- Bio sam u Sarajevu za vrijeme rata. Znam kako je kada padne granata na ovoj strani, znam taj strah. Ali ne znam kakav je bio strah s one strane Miljacke. A i tamo je bilo straha - tvrdi Majdandžić, afirmirajući nastojanja da jedni druge više slušamo i razumijemo.

Fra Mirko je sa sinoćnjeg skupa uputio važnu poruku.

- Bosna je u Božijoj ruci. Ona će opstati! Pitanje je koliko će se ona napatiti s nama, jer mi je ne znamo voljeti kako se voli mater - istakao je fra Mirko.

Zečević je naveo kako knjiga „Svjedoci zla“ predstavlja suočavanje s istinom i strašnim zločinima te da su pri njenom pisanju korišteni autentični historijski izvori.

- Nakon Mostara, Gornjeg Vakufa, Stoca i Jablanice, posebna je čast u Kaknju predstaviti knjigu "Svjedoci zla" autora Akifa Agića i Faruka Vele. Naime, riječ je o djelu koje nam donosi veliki broj autentičnih i izvornih, do sada neobjavljenih dokumenata koji svjedoče o agresiji Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu i zločinima paradržavne tvorevine tzv. Herceg-Bosne kao njenog konačnog rezultata. Ova knjiga nije nastala kao historiografsko djelo, ali će njen sadržaj, bez sumnje, biti temelj svih budućih istraživanja ratnih zbivanja na tlu agresijom ugrožene Bosne i Hercegovine - smatra Zečević.

Dodao je da knjiga predstavlja genezu dešavanja iz prošlosti Bosne i Hercegovine.

- Knjiga nema namjeru da krivicu prebacuje na cijeli hrvatski narod. Cilj je da u Hrvatskoj probudi one snage koje će odbaciti ratne i poratne politike zarad dobrobiti svih građana Hrvatske i Bosne i Hercegovine - podvukao je agilni bh. historičar.

Penzionisani brigadni general Armije RBiH Fikret Ćuskić, ratni komandant 17. krajiške viteške brigade, zamjenik komandanta Sedmog korpusa i dugo prvi saradnik rahmetli generala Mehmeda Alagića istakao je važnost ovih djela.

- Ova knjiga će biti istinski istraživački predmet jer je rađena po standardima istine i autentičnim dokumentima, u njoj nema mržnje - rekao je Ćuskić.

Nadalje, uvjeren je da je ovo jedno od najboljih takvih dijela koje se pojavilo nakon rata, te su autori Akif Agić i Faruk Vele obavili posao koji su trebali raditi cijeli instituti.

Jedan od autora knjige „Svjedci zla“, urednik i novinar Faruk Vele poručio je da je cilj ovog djela da da glas žrtvama jer one vape za pravdom.

Da bi se o stradanjima ispravno govorilo, dodao je, važno je govoriti o svim žrtvama, te se prisjetio fojničkih fratara fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića, koji su nevini ubijeni prije 25 godina. Na promociji se moglo čuti da iza takvog djela može stajati samo monstrum te da bi trebalo utvrditi punu istinu o tim događajima.

- Ova knjiga ni na kakav način nije bila motivirana nastojanjima da se dosipa ulje na vatru niti so na ranu. Naš cilj je bio ljudski - da dokumentiramo neke važne iskaze i događaje, svjedočanstva, a da ljudi sami prosuđuju - riječi su Faruka Vele.

Za kraj Vele je zaključio da se mnogo govori o događajima, a mnogo manje o ljudima i imenima te da se to mora promijeniti.

Nadovezujući se na govor fra Mirka Majdandžića, Agić je istakao da su bosanski franjevci stoljetni čuvari Bosne, te da oni podržavaju sve one koji se bore za istinu.

- Pisanjem ove knjige pokušao sam približiti zlo koje se činilo kako se zlo ne bi ponovilo - rekao je Agić.

Skupu se obratio i Kakanjac Enes Hrusto, RVI, koji je govorio o detaljima pojedinih događaja koji ga podsjećaju na prijatelja Akifa Agića iz ratnog vremena dok je on boravio u Kaknju. Govor je ostavio velike utiske na prisutne, Hrusto je na kraju govora zahvalio svom prijatelju na širenju istine, posebno na knjizi “Svjedoci zla”.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.