SARAJEVO

Aćimović: Bh. izvoznici ponovo ugroženi, potreban hitan sastanak

Ponovo su ugrožena radna mjesta i za očekivati je da će doći do poskupljenja unutar BiH, kazao je član Predsjedništva SDP-a

Aćimović: Izostaje reakcija vlasti. Arhiv

Avaz.ba

22.11.2018

Kosovo je, uvodeći carinu od 100 posto za robu uvezenu iz BiH, uvelo bh. izvoznike u novu krizu, a najviše će biti pogođeni izvoznici željeza, mlijeka, mliječnih prerađevina i mesa, ocijenio je potpredsjednik SDP-a BiH Draško Aćimović.

- Ponovo su ugrožena radna mjesta i za očekivati je da će doći do poskupljenja unutar BiH, kao što se to desilo i nakon dešavanja s turskom lirom. Bez obzira na to da li će Kosovo povući ovu odluku ili ne, sve dosadašnje krizne situacije pokazuju da BiH ne može više izdržati blokade i da treba hitno formiranje nove, stabilne vlasti na svim nivoima, da bi se hitno pokrenuli procesi i osiguralo kvalitetno funkcioniranje države - rekao je Aćimović.

Naglasio je da BiH s Kosovom ima veći izvoz od uvoza osam puta i da je to je jedan od rijetkih suficita u vanjskotrgovinskoj razmjeni.

 - Iako smo upozorili za vrijeme pada turske lire da će biti pogođeni izvoznici iz BiH, nije bilo nikakve reakcije od vlasti i došlo je do sloma izvoza, koji se mogao spriječiti. Potrebno je organizirati hitan sastanak sa izvoznicima i tražiti mogućnost za plasman njihovih roba na druga tržišta, jer će poslije Turske doći do novog poremećaja u vanjskotrgovinskom balansu, što će utjecati i na BDP - kazao je Aćimović, saopćeno je iz SDP-a BiH.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.