OTKRIVAMO

"Nezaposleni" Bakir sakrio da će zadržati policijsku pratnju i službeni automobil!

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH već mu produžila osiguranje za još godinu, a imat će i saradnika i radnu prostoriju još šest mjeseci

Da će nastaviti koristiti službeni automobil Predsjedništva, potvrđuje fotografija: Preksinoć se u njemu dovezao u Centralu SDA, nakon što je dužnost u Predsjedništvu predao Šefiku Džaferovićuu. Foto: S. Saletović

S. DEGIRMENDŽIĆ – K. KEŠMER

22.11.2018

Već smo čuli kako se Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i do prekjučer član Predsjedništva BiH, javno samoproglasio siromašnim te pun samosažaljenja najavio da ga nakon isteka mandata čeka upis u evidenciju nezaposlenih na birou za zapošljavanje.  

Interni akt

Nakon što je ova njegova kuknjava izazvala opći podsmijeh u javnosti, razotkriva se i šokantna činjenica da je Izetbegović prešutio da će privilegije, skoro identične onima koje je uživao proteklih osam godina kao član Predsjedništva, imati i narednih 12 mjeseci, kao bivši član kolektivnog šefa države.

Prije svega, Izetbegović će u tom periodu koristiti službeni automobil Predsjedništva, kojim se već preksinoć dovezao u Centralu SDA, nakon što je dužnost u Predsjedništvu predao Šefiku Džaferoviću.

Također, na račun građana Izetbegovića će i dalje štititi pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Kako saznaje „Avaz“ u Direkciji, osiguranje je Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čoviću i Mladenu Ivaniću već produženo na još godinu.

Dodatno će građani Izetbegoviću plaćati i mogućnost da angažira saradnika i dobije i radnu prostoriju i šest mjeseci nakon isteka mandata.

Ove privilegije koje sada Izetbegović krije, omogućene su članovima Predsjedništva nakon isteka mandata ne zakonom, nego internim aktom te institucije iz 2003. godine.

Upitan potez

Troškovi koje će Izetbegović na ovaj način praviti mjere se desetinama hiljada maraka, a osim što je ovaj potez samo još jedan u nizu moralno neprihvatljivih, upitan je i sa zakonske strane.

Ured za reviziju institucija BiH, naime, još je u izvještaju za 2015. godinu upozorio Predsjedništvo na nepreciznost njegovog akta o pravima i nakon isteka mandata.

Čak i gorivo na račun građana! 

Izetbegović ima pravo i da u službeni automobil još godinu, svaki mjesec, na naš račun toči goriva za 600 KM mjesečno! Uz to, Izetbegović, kao i ostala dva bivša člana Predsjedništva BiH, Dragan Čović i Mladen Ivanić, ima pravo još godinu i na diplomatski pasoš.

Preporuka revizora nije provedena


Pilica: Izvještaj za 2015.

- U izvještaju za 2015. dali smo i preporuku da je u cilju transparentnosti rada institucije Predsjedništva, potrebno preciznije definisati prava članova Predsjedništva nakon prestanka mandata, kao i način i uslove ostvarivanja tih prava, uzimajući u obzir sve činjenice i okolnosti u kojima se ona ostvaruju - kaže za „Avaz“ zamjenik generalnog revizora institucija BiH Jasmin Pilica. 

Ured je i prošle godine konstatirao da ova preporuka revizora nije još provedena.

Zavod ne može dati informaciju da li se Izetbegović prijavio na biro

Na naš upit Zavodu za zapošljavanje Kantona Sarajevo je li se Izetbegović prijavio na biro i iskoristio pravo na naknadu koju primaju nezaposlene osobe, rečeno nam je da takve informacije ne mogu davati.

- U skladu sa lex specialis propisom u oblasti zapošljavanja - Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u članu 15. propisano je da "svaka informacija koja se odnosi na pojedinca, a do koje dođu službe za zapošljavanje i Federalni zavod u svom radu, smatrat će se povjerljivom."

Shodno navedenom, tražene podatke možemo dostaviti isključivo na lični zahtjev osobe, ili u skladu sa članom 16. navedenog zakona, na zahtjev nadležnih tijela Federacije BiH, odnosno kantona – kaže se u odgovoru.

Privilegije za Komšića i Radmanovića koštale više od 70.000 KM

Nakon isteka mandata u Predsjedništvu BiH 2014. godine, Željko Komšić, kao novoizabrani poslanik u Predstavničkom domu BiH, i Nebojša Radmanović, kao novoizabrani delegat u Domu naroda BiH, ipak su nastavili koristiti privilegije koje im daje interni akt Predsjedništva BiH iz 2003. godine.

Za godinu, koliko su koristili te privilegije, potrošili su više od 70.000 KM. U ovaj iznos nisu uračunati troškovi koji su plaćeni iz budžeta za njihovo policijsko osiguranje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.