SARAJEVO Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH

Magazinović: Uključiti Tužilaštvo u slučaj kršenja Pravilnika o ishrani u Oružanim snagama

On je najavio da će i u ovom mandatnom periodu nastaviti zalaganje za bolji položaj zaposlenih u OSBiH

Avaz.ba
23.11.2018 11:23

Magazinović: Ponovo reagirao povodom kršenja Pravilnika

Foto: Arhiv

Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović ponovo je reagirao povodom kršenja Pravilnika o ishrani u Oružanim snagama (OS) BiH u miru i (ne)ispravnosti prehrambenih artikala, te informacije o tome da se vrši pritisak na zaposlenike koji rade na prijemu hrane, a koji sumnjaju u njenu ispravnost.

U vezi s tim, obratio se ministrici odbrane BiH Marini Pendeš, uz upit o tome ko su dobavljači hrane, koju vrstu hrane dostavljaju i koje su cijene artikala, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Magazinović, koji se i ranije bavio problemima pripadnika Oružanih snaga BiH, navodi da se Pravilnikom o ishrani u Oružanim snagama BiH u miru reguliraju vrste obroka, poluobroka, dopuna u hrani, planiranje, organizacija i upravljanje ishranom pripadnika OSBiH te da je osnovni cilj Pravilnika da osigura visok nivo kvaliteta ishrane i zaštite života i zdravlja pripadnika Oružanih snaga.

- Međutim, sve su češće pritužbe profesionalnih vojnih lica o lošoj i nekvalitetnoj ishrani, žalbe na konstantno konzumiranje konzervirane hrane, te tvrdnje da danima za doručak, ručak i večeru jedu jednoličnu konzerviranu hranu. Vojnim licima koji su na straži se, također, isporučuje konzervirana hrana. Vrlo često se dešava da vojnici, umjesto povrća i salate, dobiju konzervirano povrće i salatu. Licima koja rade na delaboriranju ubojitih sredstava ne isporučuju se redovno dopune u vidu mlijeka i jogurta, a koje su Pravilnikom jasno propisane - navodi Magazinović.

On dalje navodi da se vojnicima koji rade na terenu vrlo često i u ekstremno lošim uvjetima odbija naknada za topli obrok, jer se pretpostavlja da će dobiti adekvatnu hranu. Međutim, njen kvalitet je loš te su oni prisiljeni kupovati hranu, čime se pripadnici OSBiH izlažu dodatnom trošku.

- Da se Pravilnik o ishrani u OSBiH krši i uskraćuju prava profesionalnim vojnim licima, jasno je i iz izvještaja parlamentarnog vojnog povjerenika u kome ukazuje na konstantno konzumiranje konzervirane hrane, jednolične obroke, nedostatak mesa, mlijeka, voća i povrća, te da se prehrambeni artikli ne isporučuju kontinuirano, a sistem javnih nabavki ne funkcionira - navodi se u saopćenju.

Stoga, Magazinović ukazuje na složenost poslova koje obavljaju vojna lica i na važnost uloge OSBiH, te da problem neadekvatne ishrane i kršenja propisa postaje time veći i značajniji, a da sankcioniranje odgovornih postaje prioritet, kao i poduzimanje svih pravnih mjera radi utvrđivanja odgovornosti.

On smatra da bi se u cijeli slučaj trebalo uključiti i Tužilaštvo.

Magazinović je najavio da će i u ovom mandatnom periodu nastaviti zalaganje za bolji položaj zaposlenih u Oružanim snagama BiH.

NA VRH