PROTESTI

Razočarani radnici GIKIL-a ignorirani od Vlade FBiH otišli kući, sutra sastanak o budućim mjerama

Važno je napomenuti da se protest održavao uporedo sa sjednicom Vlade FBiH

S mjesta događaja. Adi Hodžić

Fu. M. / M.R.S.

23.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+13

14.09 Radnici GIKIL-a ulaze u autobuse i napuštaju prostor ispred zgrade Vlade FBiH. Poručili su novinarima da će Fadil Novalić idući put doći njima. 

13.26 Nakon što su predstavnici firme GIKIL ušli u zgradu Vlade FBiH da zamole da im se neko obrati, dočekani su na portnirici, gdje su im kazali da je sjednica Vlade FBiH već odavno završena te da od članova Vlade nema nikog u zgradi.

Na kraju su radnici kazali da neće odustati od zahtjeva, da se vraćaju kućama, te da će sutra održati sastanak kako bi se dogovorili o daljnjim mjerama.

Još jednom su poručili da neće odustati, ali ovaj put, kako su kazali, vlast će doći na pregovore na ulicu, gdje će ih i sami radnici dočekati.

12.35 Radnici su se povukli sa ceste, na molbu predsjednika Sindikata GIKIL-a Mirsada Imamovića. On je naglasio da će radnici biti okupljeni do 16 sati i da će čekati da im se neko obrati. Imamović se ujedno i izvinio i građanima ovog dijela Sarajeva zbog kratkotrajne blokade saobraćaja. 

12.23 Kako su nam kazali neki od okupljenih radnika, oni žele samo da rade u svojoj firmi koju su godinama stvarali te ne žele ići u Njemačku i tamo raditi. Ističu da im nije jasno zbog čega neko želi zatvoriti firmu koja, kako su naglasili, dobro radi i ovoj državi puni budžet. 

12.11 Radnici su nezadovoljni jer im se niko nije obratio. Blokirali su ulicu. Policija ih pokušava skloniti. Situacija izmiče kontroli, specijalci dolaze na lice mjesta. 

12.05 Predstavnici radnika GIKIL-a su ogorčeni jer su se članovi Vlade FBiH napustili zgradu. Radnici su im dali ultimatum od sat te spominju mogućnost blokade saobraćaj.

- Dobili su pismeno da ćemo doći, a ipak su pobjegli - kazala je Kata Iveljić.

U zgradi Vlade se nalazi određeni broj pripadnika specijalne policije.

Oko 700 radnika Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) jutros je autobusima stiglo pred zgradu Vlade FBiH u Sarajevu s ciljem da spriječe zatvaranje postrojenja. Od nadležnih su zatražili da usvoji odluku kojom im se daje još jedna prilika za rad.

Zaposlenici GIKIL-a su stigli u 15 autobusa i s transparentima kojima poručuju vlasti da neće dozvoliti zatvaranje postrojenja. Neki od transparenata su: "Branit ćemo državu, branit ćemo i GIKIL", "Radnici GIKIL-a žrtve državnog kriminala" itd. Od kartonske kutije su napravili "sergiju za Bakira". Važno je napomenuti da se protest održava uporedo sa sjednicom Vlade FBiH.

- Došlo je 15 autobusa i više od 650 radnika. Imamo i podršku penzionera GIKIL-a. Vlast je bila dužna sve uraditi, imali su svoje ljude u nadzornim odborima. Niko nije imao sluha kada smo upozoravali na kriminal. Danas imamo super ugovore i sada se neko našao da nas zatvori. Nikada nismo rekli da fabrika nije prljava, ali treba nam vremena. Prvi put se ulaže u ekologiju. Mi smo 17 godina spavali i sada kada radimo, žele nas ugasiti. Ne mogu zamisliti šta bi se dogodilo da zatvore fabriku i ukinu 1.000 radnih mjesta. Ja hoću da vjerujem da ćemo dobiti odgovor da neće biti smanjenja proizvodnje - kazao je predsjednik Sindikata GIKIL-a Mirsad Imamović.


Poruka radnika je da će svojim životima braniti GIKIL i da zatvaranje ne dolazi u obzir.

- Ne damo radna mjesta. Tražimo od Vlade da nam da samo 100 dana. Ispunit ćemo sve uvjete. Ako se ogluši, sutra ćemo imati sjednicu Sindikata i više neće biti mirnih protesta - kazala je Kata Iveljić iz Sindikata radnika hemije i nemetala FBiH.

Kako radnici naglašavaju, neće otići dok im se neko ne obrati ili ne uvjeri ih da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni.

Radnici uzvikuju: "Bakire lopove".

Na sjednici Vlade FBiH nije bilo ni riječi o problemu GIKIL-a. Predstavnici Sindikata u ovom momentu čekaju da ih prime na razgovor nadležni iz Vlade, prije svega premijer Fadil Novalić, ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

- Neka daju i negativan odgovor, samo da razgovaramo - kazala je Kata Iveljić iz Sindikata radnika hemije i nemetala FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.