PREGOVORI

Nikšić: SDP, DF i NS postigli dogovor o formiranju bh. bloka

Istaknuo je da je nakana ove tri stranke da kroz programske ciljeve rade za dobrobit građana i cijele države

S. Saletović

M. Aš.

23.11.2018

Predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, DF-a Željko Komšić i Naše stranke Predrag Kojović postigli su danas dogovor o formiranju bh. bloka, koji čine ove tri stranke. Sastanak je dogovoren u zgradi Predsjedništva BiH, uz visok stepen saglasnosti, poručio je lider SDP-a.

Nikšić je novinarima po završetku sastanka kazao da to znači da praktično od ovog trenutka ove tri stranke imaju 32 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, deset zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH koji čine jedan blok kao jedinstvena snaga i "učinit ćemo sve što je u našoj moći i snagom argumenata da nametnemo programsku priču, priču zakona koji su u interesu građana BiH, koji su važni na evropskom i NATO putu BiH, i tako ćemo se u narednom periodu ponašati".

 - Ono što je u ovom trenutku najinteresantnije, mi ćemo zajedno biti ili opozicija ili vlast, ali kao što smo i dosad isticali, pobjednici izbora treba da sjednu i pokušaju napraviti vlast, te da kažu šta je program oko kojeg su oni okupljeni, a mi svoj program znamo - pojasnio je Nikšić.

Na upit novinara hoće li ove stranke sa SDA na državnom i federalnom niovu, Nikšić je bio precizan.

- Ja sam rekao vrlo jasno, ni sa SDA ni sa HDZ-om u ovom trenutku nećemo da razgovaramo. Neka oni pokušaju formirati vlast kao pobjednici, a bh. blok će imati svoju platformu i na osnovu svog programa opredjeljivati se šta i kako dalje – rekao je Nikšić.

Lider Naše stranke Peđa Kojović dodao je da među partijama koje zastupaju bh. blok postoji odlučnost i saglasnost da o razgovorima o federalnom i državnom nivou "sve odluke donosimo zajedno i da se držimo zajedno"

- Ovo je početak jedne nove političke opcije koja će možda stvarno promijeniti sve u naredne četiri godine. Mi smo imali otvoren razgovor, kampanju smo ostavili iza nas i odlučni smo da idemo zajedno u pregovore o višim nivoima vlasti. Nije nam bitno da budemo pozicija, ali smo potpuno svjesni snage koju naši udruženi predstavnici imaju u ovim tijelima i mislim da je to dobro za BiH – zaključio je Kojović.

Kojović je dodao i da je Naša stranka spremna ostati u opoziciji i da ih ne motiviraju fotelje i pozicije, nego principi za koje se zalažu.

- Moguće je da su neki pokušavali pomoći ovoj državi, praveći određene kompromise prema tim principima i to se pokazala kao vrlo loša odluka. Odlučni smo da takve greške više ne pravimo - kazao je Kojović.

Odgovorio je i na pitanje je li Naša stranka otvorena ako SDP uđe u koaliciju sa SDA. On je kazao da je „uvjeren da to toga neće doći“.

Nikšić je zatim dodatno odgovorio na ovo pitanje, da je jasno rečeno da će ove stranke nastupati kao blok, koji čine SDP, DF, Naša stranka i neke ljevičarske stranke i tu je sve jasno.

- Blok je zaokružen. Mi možemo sarađivati s nekim drugim političkim partijama i vidite da se na kantonalnom nivou dešavaju te saradnje. Svakako možemo i razgovarati ako se neko želi priključiti. Ovo je nešto što smo čvrsto dogovorili i što ćemo nastojati da uradimo i da pokažemo javnosti svoju ozbiljnost. Nama je crvena linija preko koje nećemo prijeći odluka CIK-a, to je nešto na čemu ćemo insistirati i što smo vrlo jasno nas trojica danas podvukli. Svaka priča s nama o tome hoćemo li biti dio vlasti mora početi na taj način da se izmijeni Izborni zakon, da se uvede elektronsko glasanje i da se sankcionira Centralna izborna komisija – rekao je Nikšić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.