TRAVNIK Novoizabranim zastupnicima uručeni certifikati

Konstituirana Skupština SBK: Osnovani zastupnički klubovi i skupštinsko rukovodstvo

M.A.
23.11.2018 14:00

Među zastupnicima premijer i ministri

Foto: Avaz

U Travniku je danas održana konstituirajuća sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona na kojoj su novoizabranim zastupnicima uručeni certifikati, te uslijedilo polaganja svečane zakletve. 

Formirani su klubovi zastupnika konstitutivnih naroda i osnovana skupštinska radna tijela. Trebali su biti potvrđeni kandidati za mjesto predsjedavajućeg Skupštine i dva zamjenika predsjedavajućeg, međutim, sjednica je prekinuta jer je iscrpljen dnevni red.

Prilikom glasanja za predsjedavajućeg i zamjenike predsjedavajućeg Josip Kvasina (HDZ BiH) je dobio 28 glasova, Muharem Grabus (SDA) 28 i Ljubinka Atanasijević (SDP) 30 glasova.

Za predsjednika Kluba Bošnjaka izabran je Amer Mrako, dosadašnji ministar u Vladi SBK, Ilija Nakić za predsjednika Kluba Hrvata, te Ljubinka Atanasijević za predsjednicu Kluba Srba.

Prema rezultatima oktobarskih općih izbora, od ukupno 30 zastupničkih mjesta u Skupštini SBK, SDA ima deset, kao i HDZ BiH i stranke HNS-a, nakon potpisanog sporazuma o postizbornoj saradnji s Kantonalnim odborom HDZ-a 1990.

Pet mandata pripalo je SDP-u BiH, po dva DF-u i SBB-u, dok će jednog zastupnika, u idućem četverogodišnjem sazivu Skupštine SBK, imati Nezavisni blok.

Jedna zastupnica čini Klub Srba, 11 zastupnika Klub Hrvata, dok je u Klubu Bošnjaka 18 zastupnika.

Iako SDA i HDZ BiH sa strankama koje okuplja imaju potrebnih 20 glasova za imenovanje nove Vlade, do toga nije došlo i čekat će se formiranje vlasti na višim nivoima.

Mandate su prihvatili i premijer SBK Tahir Lendo i ministri Amir Mrako i Sedžad Milanović, svi iz SDA, jer je, prema tumačenju pristiglom u Skupštinu SBK, to moguće.

NA VRH