TOMISLAVGRAD

Održana konstituirajuća sjednica Skupštine Livanjskog kantona

Avaz

Piše: A. K.

23.11.2018

U Tomislavgradu je danas održana konstituirajuća sjednica Skupštine Livanjskog kantona na kojoj je mandate prihvatilo, te svečanu izjavu potpisalo i zakletvu dalo svih 25 zastupnika, koliko broji Skupština LK.  

Sjednicom je predsjedavao dosadašnji predsjednik Skupštine Robert Bagarić.

Na dnevnom redu bile su samo dvije tačke: Izvještaj CIK-a o rezultatima izbora za Skupštinu LK, te potpisivanje izjava o prihvatanju mandata i davanje zakletvi.

Nakon toga je data pauza da se formiraju i sastanu klubovi naroda vezano za daljnju proceduru nastavka sjednice, no u tome se nije uspjelo, pa se nastavak po tom pitanju očekuje naredne sedmice, a kada će biti nastavak same sjednice Skupštine, nije precizirano.

- Mi u HDZ-u 1990. smatramo da se po pitanju daljnjeg rada i pregovora oko formiranja radnih tijela i parlamentarne većine za sada ne može raditi, dok se CIK ne odredi po tom pitanju. Kad dobijemo odgovarajuća pravila i upute, tada se može o svemu razgovarati - kazao je dr. Nediljko Rimac uoči zasjedanja Skupštine, dok je aktuelni ministar finansija, koji je izabran i za zastupnika Skupštine Stipan Šarac (HDZ BiH) kazao da se međustranački pregovori već uveliko odvijaju vezano za formiranje dvotrećinske većine koliko je potrebno za formiranje nove Vlade LK.

- Okosnicu parlamentarne većine čine HDZ BiH, SNSD i SDA, traže se najmanje još četiri zastupnika kako bismo imali potrebnu dvotrećinsku većinu za imenovanje Vlade - kazao je Šarac, dok je njegov stranački kolega i dosadašnji predsjednik Skupštine Robert Bagarić najavio kako se nastavak zasjedanja može očekivati u narednih 10-15 dana.

Kako do potrebne većine?

Podsjećamo, Skupštinu LK čine osam zastupnika HDZ-a BiH/HNS, četiri iz HDZ-a 1990, po tri iz Srpske liste i Nezavisne liste, 2 iz SDA, te po jedan zastupnik iz SNS-a, NSRzB-a, Hrvatske republikanske stranke, Županijske nezavisne liste i SDP-a. Dakle, višegodišnji koalicioni partneri HDZ BiH, SNSD i SDA nemaju dvotrećinsku većinu od 17 ruku za formiranje Vlade kantona, već svega 13. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.