IZBORNA KRAĐA

Kada će biti ispitan Elvir Resić

Resić: Povreda pečata. Arhiv

M. AŠČIĆ

23.11.2018

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i dalje provjerava prijave podnesene za nezakonitosti u općinskim izbornim komisijama u Kantonu Sarajevo, počinjene na dan općih izbora 7. oktobra. Prema informacijama „Avaza“, SIPA zvanično postupa po krivičnoj prijavi stranke Narod i pravda podnesenoj 11. oktobra za kršenje Izbornog zakona u općinskim izbornim komisijama i biračkim odborima.

Tada je prijavljeno da su, od devet općina u KS, samo tri (Vogošća, Trnovo, Novo Sarajevo) dostavile izmijenjena i dopunjena rješenja o imenovanju članova biračkih odbora. Iz tog proizlazi da su u ostalim općinama izborne komisije s nepotpunim biračkim odborima pripremale biračka mjesta, primale i zaduživale izborni materijal te ga dostavljale određenim nelegitimiranim osobama u biračkim odborima.

U SIPA-i, kako nezvanično saznajemo, planiraju saslušati predsjednike općinskih izbornih komisija. Jedan od najdrastičnijih slučajeva je Elvir Resić, predsjednik Općinske izborne komisije Novi Grad Sarajevo i bivši savjetnik Semira Efendića (SDA), načelnika općine Novi Grad.

Resić se našao u centru skandala kada je povrijeđen pečat na vratima prostorije gdje bio smješten izborni materijal općine Novi Grad. SIPA je danima ispitivala aktere koji se mogu dovesti u vezu s ovim slučajem, ali još nema zvaničnih informacija o imenima osoba koje su ulazile u zapečaćenu prostoriju gdje se nalazio izborni materijal.

Snimak štimanja glasova za SDA

O Resićevim aferimima postoje i videodokazi na YouTubeu, gdje je objavljen njegov razgovor s kolegom iz SDA.

Na snimku se do u detalje čuje šta su i kako Resić i SDA radili kako bi ta stranka (p)ostala pobjednička. Jasno se može čuti kako Resić objašnjava procedure i daje direktne upute za ono što je kao predsjednik Općinske izborne komisije dobivao iz Općinskog odbora SDA Novi Grad, odnosno od Semira Efendića i Huse Ćesira.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.