GORAŽDE

Nakon više od dva sata pauza sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma i još nejasne skupštinske većine

Skupštinska većina u BPK Goražde još nije jasno definirana

Piše: Al. B.

23.11.2018

Poslanici u Skupštini BPK Goražde preuzeli su uvjerenja o verifikaciji mandata CIK-a, te potpisali tekst svečane izjave. Poslanica Nezavisne bh. liste Emina Mujagić u Skupštinu ulazi umjesto Muhameda Ramovića, koji se odrekao mandata i ostao na poziciji gradonačelnika Goražda te će potrebna dokumentacija iz CIK-a za nju biti dostavljena naknadno.

Skupštinska većina u BPK Goražde još nije jasno definirana, što se moglo vidjeti već kod prve tačke dnevnog reda, u okviru koje su poslanici trebali imenovati privremenu komisiju za budžet, finansije i administrativna pitanja. Klubovi Stranke za BiH, Liberalne stranke i SDA pokušavali su dobiti na vremenu, pa su tokom dvije polusatne i treće, nešto duže pauze za džumu trajali intenzivni razgovori.

Na kraju je sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma jer njenom nastavku nisu prisustvovali poslanici bloka koji predvode NBL i stranke ljevice.

– Do mene nisu došle informacije da bilo koja politička partija ima potrebnih 13, odnosno 14 ili 15 poslanika za formiranje kvalitetne skupštinske većine. Da bilo ko ima taj potreban broj ruku, vjerovatno bi se nastavila sjednica – kazala je Aida Obuća (SDA), aktuelna predsjedavajuća Skupštine.

Prema riječima poslanika LS Rasima Mujagića, uzrok prekida sjednice su apetiti „koji ne mogu biti zadovoljeni na dnu njive“.

– Ovdje će se trebati malo sačekati, da se spuste strasti onih koji su imali nijet da uzmu više nego što im pripada – kaže Mujagić.

Pregovore o formiranju skupštinske većine, bez SDA i Liberalne stranke, inicirao je NBL i oni još  traju. SDP, DF i Naša stranka potpisali su sporazum o zajedničkom djelovanju i ne žele u koaliciju sa SDA i Liberalnom strankom. Jedna od struja unutar SDA takodjer ne želi u koaliciju sa LS, već kao partnera radije vidi NBL.

– Mi još nismo zauzeli svoj stav, da li ćemo biti s lijevo ili desno orijentiranim strankama. Kad su u pitanju ZDK i TK, tu su profilirane većine, gdje je SBiH dio tih većina. Ovdje ćemo gledati koja je koalicija stabilnija – kazao je Senad Čeljo, poslanik SBiH.

Emir Frašto iz SDP-a kaže da skupštinska većina nije sporna i da na nju neće utjecati neodlučnost poslanika Stranke za BiH, čim se verificira mandat poslanice Mujagić.

Intenzivni pregovori bit će nastavljeni, a konačan ishod u Skupštini sa 11 stranaka teško je prognozirati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.