ZENICA

Skupština ZDK: SDA podržala HDZ-ovog kandidata za Klub Hrvata

Mirela Mateša-Bukva podržala Ivu Tadića

U zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kantona. B. M.

D. PAŠALIĆ

23.11.2018

U zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) danas je održana konstituirajuća sjednica Skupštine ZDK u novom, osmom sazivu, a koju je obilježilo formiranje klubova poslanika.

Naime, kako je naš portal već pisao, za predsjednika Kluba Bošnjaka izabran je Nusret Imamović (Nezavisni blok), dok je za njegovu zamjenicu izabrana Maida Tanović (SDP), a budući da je u Skupštini samo jedan zastupnik iz reda Srba, za predsjednika kluba izabran je Mladen Simić (SDP).

Najburnije je bilo tokom rasprave o izboru predsjednika Kluba Hrvata, koji, na kraju, nije ni izabran. Naime, građanski blok (SDP, DF i Naša stranka) predložio je Vedrana Kasera (SDP) za predsjednika, dok je HDZ institirao na svom kandidatu - Ivi Tadiću.

Uprkos raspravi, rezultat je bio neriješen. Za Kasera su glasala četiri zastupnika iz Kluba Hrvata, a isto toliko ih je dalo podršku Tadiću, i to tri zastupnika iz HDZ-a, te Mirela Mateša-Bukva, predstavnica Hrvata iz reda SDA. Jedni suzdržan bio je Ermin Čehić (SBB). 

Kako saznaje naš portal, novi sastanak kluba Hrvata, na kojem će se birati predsjednik, održat će se već naredne sedmice. 

Podsjetimo, ZDK je, nakon Tuzlanskog, drugi kanton koji je formirao vlast bez SDA.  

Novu većinu, a nakon više od 20 godina vladavine SDA, činit će SDP BiH (šest zastupnika), Demokratska fronta (tri zastupnika), Naša stranka (jedan zastupnik), Savez za bolju budućnost (tri zastupnika), Nezavisni blok (pet zastupnika), A-SDA (dva zastupnika) i Stranka za BiH (jednog zastupnika) te imaju 21 od ukupno 35 mandata. SDA ima 11, a HDZ tri zastupnika. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.