SARAJEVO

Džaferović oštro osudio Dodikove poteze: Skandal sa zastavom je neprihvatljiv, napisao je i uvredljivo pismo Trampu

Osudio je poteze Milorada Dodika, prije svega postupak postavljanja zastave bh. entiteta RS prilikom današnje ceremonije

Avaz.ba

23.11.2018

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH na vanrednoj konferenciji za medije osudio je poteze Milorada Dodika, prije svega postupak postavljanja zastave bh. entiteta RS prilikom današnje ceremonije na kojoj je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine  primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandra Đorđevića.

- Dodik je danas povrijedio Zakon o zastavi BiH tako što je u svečani salon, protivno Zakonu, unio zastavu entiteta RS. Ovo je narušavanje ugleda BiH i devalviranje svečanog čina primanja akreditivna pisma - rekao je Džaferović.

Narušavanje ugleda

Rekao je da su Dodik i njegov Kabinet svjesno su ignorirali jasna prethodna upozorenja Službe za protokol i ceremonijal Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da isticanje zastave entiteta RS zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine prilikom ceremonije predaje akreditivnih pisama nije dopustivo.

Najavio je kako će nadležne agencije za provođenje zakona biti obaviještene o tom činu, za koji je ocijenio da predstavlja narušavanje ugleda BiH.

- Ko smije neovlašteno ući u prostorije. Masa je pitanja i insistirat ćemo na odgovoru - rekao je Džaferović.

Osvrnuo se na pismo koje je Dodik napisao Donaldu Trampu (Trump) za kojeg je rekao da je uvredljivo.

- Dodik je napisao jedno uvredljivo pismo gospodinu Trampu, koje nam je poslao pismo čestitajući Dan državnosti, iskazao podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Ja se zahvaljujem predsjedniku SAD. Ovo je jednostrani potez Dodika i ne treba nikome da služi na čast, pa i Dodiku. I ovaj potez osuđujem - rekao je Džaferović.

Dodao je kako se upućuju pozivi kojima se zagovara demilitarizacija BiH.

- Nema demilitarizacije BiH u vrijeme kada se naši susjedi naoružavaju. Nije moguća demilitarizacija. Ako se demilitarizira kompletan region, onda možemo da razgovaramo na tu temu - kazao je Džaderović.

Istakao je i kako se pokušava narušiti Aneks 1 mirovnog sporazuma.

Strane sudije

- Srbija i Hrvatska su potpisnice Dejtonskog sporazuma i njihova je obaveza da čuvaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH -rekao je Džaferović.

Osudio je i zagovaranje ukidanja funkcije visokog predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Rekao je i da bilo koje pitanje da se izvuče narušava Dejtonski sporazum.

- I strane sudije u Ustavnom sudu su dio Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ne možete iz Dejtonskog mirovnog sporazuma uzimati ono što vama odgovara. Dio Dejtona su i entiteti, i strane sudije u Ustavnom sudu, i visoki predstavnik. Ja pozivam na poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma u cijelini - kazao je Džaferović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.