KANADA

Dan državnosti BiH u Hamiltonu: Bosanci su blagoslovljeni prelijepom zemljom i ponosnim ljudima

I ove godine odlukom gradonačelnika Hamiltona Freda Eisenbergera na zgradi Skupštine grada u povodu 25. novembra, vijori se zastava naše zemlje

Svečano u Kanadi

Fena

24.11.2018

Hamilton je jedinstven grad u svijetu koji obilježava najznačajnije datume bosanskohercegovačke kulture sjećanja kao što su 11. juli, sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici i 31. maj, Svjetski dan bijelih traka. Osim toga, Hamilton obilježava i najvažnije bosanskohercegovačke državne praznike, 1. mart - Dan nezavisnosti i 25. novembar - Dan državnosti.

I ove godine, odlukom gradonačelnika Hamiltona Freda Eisenbergera, na zgradi skupštine grada povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, se vihori bosanskohercegovačka državna zastava. Istovremeno na velikom elektronskom panou ispred zgrade skupštine grada Hamiltona, odlukom gradonačelnika je napisano: "Sretan 25. novembar, Dan državnosti BiH".

Na kraju veliki elektronski simbol Hamiltona ispred zgrade skupštine grada u predvečerje Dana državnosti BiH bit će osvijetljen u bojama bosanskohercegovačke zastave, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

U posebnom saopćenju gradonačelnika Hamiltona Ferda Eisenbergera poslanog bosanskoj zajednici piše:

- Zadovoljstvo mi je da vam pošaljem najbolje želje i čestitke povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, 25. novembra 2018. godine. Želim prepoznati i priznati ogroman doprinos vaše zajednice gradu Hamiltonu. BiH je imala dugu historiju. Tokom godina vladavine imperija do danas bosanski narod je očuvao svoju kulturu i ideale. Posvećenost Bosanaca slobodi i slobodnom povezivanju različitih naroda je primjer svijetu. Doprinos demokratiji u regionu je duboko cijenjen. Bosanci su blagoslovljeni prelijepom zemljom i ponosnim ljudima. BiH može biti ponosna na vaše generacijsko naslijeđe u ovoj zemlji. Želim vam nastavak uspjeha u Kanadi i u gradu Hamiltonu - piše u saopćenju gradonačelnika. 

U posebnom saopćenju člana kanadskog parlamenta Boba Bratine, poslanog u ime kanadskog premijera Džastina Trudoa (Justin Trudeau), bosanskoj zajednici piše:

- Među više od stotinu različitih nacionalnih grupa u divnoj raznolikosti našeg grada su stanovnici čije su porodice nastale na historijskom mjestu koje se zove BiH, koja je u regiji velike raznolikosti. Ovaj datum se obilježava ovdje i širom svijeta. To je dan kada je BiH postigla savremenu državnost. Njena istinska historija stoljećima svjedoči istaknutu tradiciju, susret i miješanje različitih civilizacija i kultura, umjetnosti, muzike, književnosti i, naravno, kuhinje. Božanstvena državnost je sada ukorijenjena u zakon, uz sve prateće političke i društvene aspekte moderne nacije. Veoma sam ponosan što politički predstavljam Bosance čija raznolikost mnogo obogaćuje stanovnike Hamiltona, a čija je lična historija započela u BiH.

Zahvaljujući članu kanadskog parlamenta i gradonačelniku Hamiltona na jedinstvenom obilježavanju Dana državnosti BiH, profesor Emir Ramić, direktor IGK, naglasio je da je obilježavanje Dana državnosti BiH u Kanadi i posebno Hamiltonu znak poštovanja države BiH i poštovanja bosanske zajednice u Kanadi i posebno Hamiltonu.

- Ovim se promovira historijski značaj 25. novembra 1943. godine, kada je održano prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić-Gradu. Na spomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je BiH definirana kao jedna od šest ravnopravnih Republika u tadašnjoj Jugoslaviji. Zahvaljujući vama, BiH ima svoj glas u Kanadi i posebno u Hamiltonu. Kanada i njen grad Hamilton ostaju država i grad koji najviše u svijetu podržavaju odluke Dan državnosti, odnosno državu BiH. Zbog toga predlažem da se Hamilton i Sarajevo bratime i time još više zajedno porade na boljim odnosima između Kanade i, posebno, Hamiltona - naveo je Ramić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.