PROCESI

Kabadahija Kaplan izbjegava sud i traži nagodbu o visini kazne

Blokirao izborni proces, rušio, bacao glasački materijal i na kraju izudarao dva člana biračkog odbora, od kojih je Marija Raguža poslao osam dana u bolnicu

K.KEŠMER

25.11.2018

Više od dvije godine u Općinskom sudu u Čapljini traje proces protiv Salmira Kaplana zbog uništavanja izbornih isprava, sprečavanja službene osobe u obavljanju službenih radnji i za oštećenje tuđe stvari.  

Rušilački pohod

Optužnicom je obuhvaćeno i nanošenje tjelesnih povreda Ivanu Periću i Mariju Ragužu, jednom od članova biračkog odbora. Kaplan, bivši ministar kulture i sporta FBiH i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, prije dvije godine tokom održavanja lokalnih izbora napravio je potpuni haos na jednom izbornom mjestu Podgrad 2 u Stocu.

Tu je glasno kazao da je „glasanje završeno“ i da se „biračko mjesto zatvara“. Potom je krenuo u rušilački pohod. Kaplan je razbijao izborne kutije, bacio glasački materijal i usput udarao koga je stigao, pa je tako člana biračkog odbora Marija Raguža poslao osam dana u bolnicu.

Pohod Kaplana i njegove ekipe svjedoci su kasnije opisivali manijakalnim te „kao da je tajfun prošao“, a zbog svega što su radili nisu osjećali nikad veći strah.

Zahtjev za odgodu 

No, tada ratoborni Kaplan već dvije godine odugovlači cijeli proces, a prema informacijama koje smo dobili iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, i posljednja rasprava, koja je trebala biti održana 20. novembra, odgođena je na njegov zahtjev.

Zahtjev za odgodu, kako nam je rečeno, traži jer su u toku pregovori o nagodbi. Na koliku će kaznu ili odštetu Kaplan pristati, ostaje da se vidi.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.