POSJETE

Kavazović: Obnova Aladža džamije stimulans našim ljudima da Foču doživljavaju svojom

Hor Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva izveo je i mevludski program

Posjeta reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH. MINA

Fena / Mina

25.11.2018

Posjetom reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića gradilištu Aladža džamije danas je počela manifestacija "570 godina Turhan Emin-begove džamije". 

Obnova ove džamije bliži se kraju, završeni su vanjski građevinski radovi, predstoji još uređenje harema džamije, te unutrašnja dekoracija.

Kako prenosi Mina, reisu-l-ulema Kavazović istakao je važnost obnove džamije bez obzira na broj povratnika.

- Ono što je nama veoma važno jeste da se historijske džamije, koje su postojale na ovim prostorima, obnove radi pamćenja nas u BiH - kazao je Kavazović.

Istakao je da su džamije poput Aladže i Ferhadije stoljećima okupljale muslimane.

- Danas smo ovdje, vidimo da se ona, hvala Bogu, završava. Mi se nadamo da će ona, kao i Careva džamija, biti jedan novi stimulans našim ljudima da Foču doživljavaju svojim gradom, da se vraćaju i da neki ovdje započnu svoj život - dodao je Kavazović.

Pretpostavlja se da će Aladža džamija u Foči biti završena i svečano otvorena u maju naredne godine.

Izvođač radova na ponovnoj izgradnji Aladža džamije je turska firma "Sama Inšaat" i nekoliko podizvođača, a obnovu džamije finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Prema riječima direktora Vakufske direkcije IZ u BiH Senaida Zaimovića, saradnja s Generalnom direkcijom vakufa R Turske traje od 2012. godine i vrlo je plodotvorna.

- Do sada je potpisano 16 protokola o obnovi vakufskih objekata. Danas ćemo potpisati protokole o obnovi Dugalića džamije u Nevesinju, Arnaudija džamije u Rogatici, te izgradnji višenamjenskog vakufskog objekta u mestu Han-Ploča - kazao je Zaimović.

Današnjoj manifestaciji "570 godina Turhan Emin-begove džamije" prisustvuju brojni zvaničnici iz vjerskog i javnog života BIH.

Nakon obilaska Aladža džamije manifestacija je nastavljena u najstarijoj džamiji u BiH u Ustikolini, gdje je za dušu njenog osnivača Turhan Emin-bega proučena hatma dova, a hor Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva izveo je i mevludski program.

U okviru manifestacije predviđena je i dodjela Povelje Turhan Emin-bega "Kapija hajra" direktoru Generalne direkcije vakufa R Turske dr. Adnanu Ertemu.

Manifestacija će biti završena posjetom mjestu Presjeci kod Ustikoline, gdje se nalazi jedna od najzanimljivijih nekropola u Bosni i Hercegovini, s grobovima iz različitih historijskih perioda. Pretpostavlja se da se ovdje nalazi i najstarije muslimansko mezarje u BiH, te mezar Turhan Emin-bega, osnivača najstarije džamije u BiH.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.