OTKRIVAMO

Mujanović sakrio dokumentaciju, inspektori zatekli samo 535 goveda

Na farmi zatečeno 535 goveda, muznih krava, teladi, junica i tovnih bikova, dok je u objektu za sitnu stoku zatečeno stotinjak ovaca s janjadi i 15 koza s jaradi

Piše: E. Trako

26.11.2018

Veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo (KUIP) počeli su prekjučer kontrolu farme “Mujanovići” u vlasništvu Murisa Mujanovića, bliskog prijatelja Bakira Izetbegovića, predsjednika Stranke demokratske akcije. Inspektori su prvobitno bili spriječeni da uđu na farmu te da prebroje i utvrde porijeklo stoke. Tek su uz asistenciju policije uspjeli ući na farmu i djelimično izvršiti nadzor.

Nastaviti nadzor

Mujanović je, podsjetimo, pokušao podvaliti broj krupne i sitne stoke lažnom prijavom u Registar poljoprivrednih gazdinstava te na račun fiktivnih goveda ostvariti višemilionski poticaj.

- Na farmi je zatečeno 535 goveda, muznih krava, teladi, junica i tovnih bikova, dok je u drugom objektu za sitnu stoku zatečeno stotinjak ovaca s janjadi i 15 koza s jaradi. Tražena dokumentacija o poslovanju farme inspektorima nije predočena na uvid. Naglašavamo da će se postupak inspekcijske kontrole nastaviti nakon praznika – pojasnila je Vildana Brdarić, portparol KUIP-a.

Inspektori su, ustvari, zatekli daleko manji broj goveda nego što ih je Mujanović prijavio u Registar. Broj zatečene stoke čak je manji i od onoga koje je u reakciji na jednom slabo posjećenom portalu iznio Mujanović. Inspektori su i jučer bili na terenu.

- S obzirom na to da su inspektori započeli kontrolu na osnovu usmenog naloga glavnog inspektora, danas (jučer, op. a.), po dobivanju naloga u pisanoj formi, ponovo su izašli na teren kako bi odgovornom licu “Mujanovići” d. o. o. dali nalog na uvid. U prisustvu inspektora, uposlenik farme kontaktirao je telefonom odgovornu osobu, koja je izjavila da mu nalog nije potreban na uvid i da se dostavi prvog radnog dana poslije praznika, kad će se nadzor na farmi nastaviti – kazala je na kraju Brdarić.

Nije se javljao

Pozvali smo jučer i Murisa Mujanovića te kontaktirali njegovu firmu kako bismo dobili odgovore na brojna pitanja u vezi s lažnim prijavljivanjem stoke. Do zaključenja ovog izdanja “Dnevnog avaza” Mujanović se nije javio.

Lijanović prvostepeno osuđen na 12 godina

Indikativno je da se do sada nijednom nije oglasio resorni ministar Šemsudin Dedić (SDA), koji je direktno nadležan za poticaje, te da je zbog toga, između ostalog, nepoznato koliko je Mujanović do sada izvukao novca od poticaja kroz fiktivne prijave stoke. Nije se oglasio ni Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, u čijoj je nadležnosti izvoz mesa u Tursku.

Podsjetimo, Jerko Lijanović, bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, osuđen je na 12 godina zatvora zbog organiziranog kriminala, utaje poreza i pranja novca u predmetu "Meso". Uz njega se, također, godinama vezala isplata sumnjivih poticaja.

Mujanović: Odbijao saradnju

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.