NAJAVE

Promjena vremena: Ljekari se spremili za hronične bolesnike

Temperaturne oscilacije donose brojne tegobe pogotovo ljudima s bolesnim srcem

Od sutra će biti hladnije, uz snijeg. Arhiv

A. ČENGIĆ

27.11.2018

Nakon kišnog vikenda s ugodnim temperaturama koje su u nekim dijelovima zemlje dosezale i do 15 stepeni, meteorolozi od sutra najavljuju minuse i snijeg, a od naredne sedmice ponovo temperature neuobičajeno visoke za ovo doba godine.  

Pad temperatura i za deset stepeni, pa onda ponovo porast, nakon nekoliko hladnijih dana, sa sobom nosi val virusa, a nagle temperaturne oscilacije donose brojne tegobe, naročito hroničnim bolesnicima.

Porast pritiska

Stoga ljekari građane pozivaju da pravovremeno reagiraju kako bi se izbjegle zdravstvene poteškoće.

Ovih dana u ambulantama širom zemlje povećan je broj građana koji se žale na virozu, prehladu i gripu. U Hitnoj pomoći Kantona Sarajevo kazali su nam da veći priliv pacijenata očekuju danas, jer, kako je objasnila Riadla Blažević, specijalista urgentne medicine, hronični pacijenti dan-dva ranije osjete vremenske neprilike pa zatraže ljekarsku pomoć.

- Riječ je o pacijentima s oboljenjima srca i krvnih sudova, dišnih organa, neuroloških stanja i slično. Njima ne odgovara pad temperatura i pritiska, kao ni porast vlage. To sve utječe na spazam krvnih sudova, što smanjuje dotok kisika u vitalne organe. Hronični bolesnici to osjećaju kroz porast krvnog pritiska. Mi smo u pripravnosti, jer znamo šta donosi promjena vremena – kaže Blažević.

Meteorolozi za danas najavljuju snijeg i temperature ispod nule. Prije podne padat će kiša u sjevernim i sjeverozapadnim dijelovima Bosne, a poslije podne u višim

područjima bit će snijega i susnježice.

Povremena kiša

- I narednih dana padat će snijeg. Prestanak se očekuje krajem sedmice, ali bit će više kiše. U Bosni će jutarnje temperature biti u minusu, dok će u Hercegovini biti očekivano toplije, ali neće biti više od deset stepeni. Iduće sedmice dominirat će kišovito vrijeme. Decembar će biti dosta promjenljiv, a od 21. decembra očekuje se stabilizacija, bez padavina – rekao je meteorolog Željko Majstorović.

Prema prognozama svjetske meteorološke stanice „AccuWeather“, u decembru u našoj zemlji neće biti mnogo snijega. Najviše će ga pasti od 15. do 17. decembra, dok će ostalih dana povremeno padati kiša. Temperature će se kretati do -6 do 8 stepeni.

Preporuke ljekara 

Uzimati što više vitamina C i toplih napitaka

Izbjegavati gužve, posebno zbog viroza

Što češće prati ruke

Što više vremena provoditi na planinama, na svježem zraku


quote
<p>Zbog jačih kiša koje se očekuju i u narednim danima iz Federalne uprave civilne zaštite upozoravaju na mogućnost poplava </p> <p><br></p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.