SARAJEVO

Elvir Karajbić iz SDP-a izabran za predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Elvir Karajbić novi predsjedavajući PDPFBiH. A. Durgut

K. KEŠMER

27.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+17

17.05

Elvir Karajbić je kazao da su poslanici bili obavezni doći danas na konstituirajuću sjednicu.

- Većina je i došla. Prošli predsjedavajući je odgodio sjednicu, ali većina zastupnika je nastavila i izabrala predsjedavajućeg. Nije bilo prijedloga za dopredsjedavajućeg - kazao je Karajbić.

Na pitanje šta očekuje u nastavku, i da li očekuje da SDA i HDZ pokrenu proceduru pred Ustavnim sudom, on je kazao da za to nema nikakvog razloga. 

- Ko će biti dopredsjedavajući, to će se vidjeti vremenom - naveo Karajbić.

16.55 

Nakon što je zvanično preuzeo predsjedavanje, Karajbić je kazao da u stručnim službama nisu zaprimljeni prijedlozi za imenovanje dopredsjedavajućih te da zbog toga prekida sjednicu.

16.45

Prijedlog da Elvir Karajbić bude predsjedavajući izglasan je sa većinom od 52 glasa.

16.40

Nastavljena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Sjednicom će predsjedavati najstariji zastupnik Mile Atlagić iz SDP-a.

On je otvorio sjednicu te kazao da klubovi poslanika SDP-a, DF-a i Naše stranke predlažu da privremeni predsjedavajući bude Elvir Karajbić.

Prije glasanja zastupnik Mašić je kazao da mu je žao što je Mušić, kršeći Poslovnik, odgodio raspravu.

- 52 zastupnika su se pismeno izjasnila da žele nastavak i on je ipak izignorirao taj prijedlog. Mi smo sada na tački "izbor predsjedavajućeg". Tri kluba stranaka predlažu Elvira Karajbića - naveo je Mašić.

16.00

Prikupljena su 52 potpisa, što je formalna parlamentarna većina, na zahtjev za nastavak sjednice. 

Poziv sa 52 potpisa poslat je i na adrese stranaka SDA i HDZ, čiji se poslanici također pozivaju da se vrate na sjednicu.

14.45

Damir Mašić je nakon polaganja zakletve uložio poslaničku intervenciju te je istakao da su klubovi tri stranke (SDP, DF, Naša stranka) predložili da predsjedavajući bude Elvir Karajbić, te da u skladu s tim, Mušić ne prekida sjednicu.

No, Mušić je to izignorirao i odgodio sjednicu. Zastupnici SDA i HDZ-a su napustili sjednicu, ali stranke okupljene oko SDP-a za sada ostaju u sali.

Mušić je rekao da kao predsjedavajući ima pravo da odgodi sjednicu.

Poslanici koji su ostali pripremili su zaključak da se sjednica nastavi, s obzirom na to da ju je Mušić, mimo Poslovnika, prekinuo. Trenutno se prikupljaju potpisi za nastavak sjednice.

Sjednicom će najvjerovatnije rukovoditi najstariji zastupnik, a trebala bi početi u 16 sati.


(Video: K. Kešmer)

14.35

Sjednica je nastavljena nakon pauze, i to izvještajem Mandatsko-imunitetske komisije. Predsjednik ove privremene komisije Mladen Bošković pročitao je izvještaj Komisije, u kojem se navodi da je CIK dodijelio mandate za svih 98 zastupnika te pobrojao sve stranke koje su ušle u Parlament i broj mandata.

On je konstatirao da sjednici nisu prisustvovali Lidija Bradara i Mijo Krešić, a da Mirsad Zaimović još nije popunio certifikat o preuzimanju mandata. Dodao je da se mogu verificirati mandati za 95 zastupnika.

Ovaj izvještaj usvojen je jednoglasno.

Zastupnici su nakon toga pristupli polaganju zakletve i potpisivanju svečane izjave.

13.26

Predsjedavajući Edin Mušić je na kraju stavio na glasanje dnevni red kakav je ranije dostavljen, s odvojenim izjašnjavanjem o predsjedniku i dopredsjednicima Doma. Ukupno 51 zastupnik je glasao za, jedan je bio suzdržan, a jedan protiv. SDA i HDZ nisu ni htjeli glasati. Time je usvojen dnevni red.

Potom je jednoglasno imenovana Mandatno-imunitetska komisija.

12.58

Sjednica je ponovo počela. Mušić je kazao da su stručne službe tokom pauze konstatirale da je 95 od 98 zastupnika popunilo formulare, odnosno prihvatilo mandat, te samim tim imaju pravo glasa u nastavku.

Formulare nisu popunili Lidija Bradara, Mijo Krešić i Mirsad Zajimovic (SDA). Zaimović je kazao da ima još sedam dana da odluči da li želi prihvatiti mandat. U međuvremenu, Zaimović je podnio ostavku na mjesto generalnog direktora "BH Telecoma", a Bradara i Krešić nisu ni bili na sjednici.

On je nakon toga na glasanje stavio dnevni red. Ipak, Damir Mašić je predložio da zastupnici prvo polože zakletvu prije nego što počnu donositi bilo kakve odluke.

Također, Mašić je istakao da Mušić tokom čitanja dnevnog reda nije razdvojio dvije tačke odnosno izbor predsjedavajućeg i dva dopredsjedavajuća.

Mašić je rekao da je dogovoreno da se te dvije tačke razmatraju odvojeno.

- To nije dogovoreni dnevni red. To ste uradili namjerno jer ste čuli ili saznali da će neko ovdje imenovati predsjedavajućeg. Namjerno ste spojili jer, ako ne imenujemo i dopredsjedavajuće, ne možemo raditi. Molim Vas da ne opstruirate sjednicu, već vratite dnevni red onakav kakav je bio. Nemojte da se više igramo - rekao je Mašić.

Ismet Osmanović (SDA) kazao je da je dnevni red koji je Mušić predložio postavljen u skladu s Poslovnikom. Također je dodao da se prvo mora imenovati mandatno-imunitetska komisija kako bi se do kraja verificirali mandati.

Adnan Efendić (SDA) je istakao da i u Poslovniku decidno piše da se biraju predsjedavajući i dopredsjedavajući bez razdvajanja.

Mašić je odgovorio da se prije četiri godine na isti način biralo rukovodstvo.

- Nikada se nije biralo u paketu. Pa i zbog nacionalne zastupljenosti. Ovo su činjenice, ovakav dnevni red je uvijek bio. Pod a) biranje predsjedavajućeg i pod b) dopredsjedavajućih.

Asim Sarajlić (SDA) je kazao da ne znaju svi poslanici šta je praksa, ali bi svi trebalo da znaju šta piše u Poslovniku.

- Očito vi želite da stanete u određenom trenutku s konstituirajućom sjednicom pa razdvajate tačke. U Poslovniku piše "Predstavnički dom ima predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg". Valja nam poštovati Poslovnik - naveo je Sarajlić.

Sabina Ćudić je poručila Mušiću da je jednoglasno usvojen dnevni red.

- Ukoliko SDA ima problem s ovim dnevnim redom, neka predloži izmjenu i mi ćemo se očitovato. Možete li mi reći šta se desilo između usvajanja i ovog danas. Ako ste vi to lično uradili, objasnite nam - kazala je Ćudić.

Mušić je istakao da kao predsjedavajući ima pravo predložiti određene izmjene.

Nakon toga, Samer Rešidat (DF) je kazao da Mušić onda na glasanje stavi dnevni red onako kako želi, a da se zastupnici izjasne o njemu.

Salmir Kaplan (SDA) kazao je da dnevni red predlaže predsjedavajući.

- I on ima pravo da mijenja. On predlaže, a ne neformalne grupe. I čovjeku se nešto mijenjalo i promijenio ga je - naveo je Kaplan.

Mašić je rekao da je ovo što danas demonstrira Mušić dokaz da je on prethodnih godina svojim nesnalaženjem oduzeo dragocjeno vrijeme i zastupnicima i građanima BiH.

- I sad ponovo kršite Poslovnik. Ne trošite i nama i građanima vrijeme, već predložite dnevni red kako je ranije jednoglasno usvojen - rekao je Mašić.

11.10

Novoizabranim zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici uručeni su mandati i dodijeljeni certifikati.

Sjednicu je sazvao predsjedavajući Edin Mušić, a, prema dnevnom redu, osim preuzimanja mandata i polaganja zakletve, novi zastupnici bi trebali imenovati privremenu mandatno-imunitetsku komisiju za izbor i imenovanja, administrativnu komisiju te izabrati rukovodstvo.

Sjednici prisustvuju i šef Delegacije EU Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) te članovi CIK-a Suad Arnautović, Vlado Rogić i Ahmet Šantić.

Prije nego što im je počeo uručivati certifikate, Arnautović je poručio novoizabranim zastupnicima da povjerenje koje su dobili od građana znači njihov uspjeh, ali i uspjeh njihovih stranaka.

- Ali to znači i odgovornost prema glasačima i da opravdate njihovo povjerenje. Želim vam sreću i da svoj mandat obavljate u skladu sa zakonom i u interesu građana - naveo je Arnautović.

On je podsjetio zastupnike da imaju rok od sedam dana da se odluče žele li prihvatiti mandat.

Zastupnici su preuzeli certifikate i data je pauza od 45 minuta za popunjavanje, nakon čega će uslijediti polaganje zakletve.

Inače, tokom pauze donesen je zaključak kojim se formira Privremena mandatno-imunitetska komisija, a čine je po jedan zastupnik iz svake stranke koja je zastupljena u Parlamentu FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.