BANJA LUKA

lijas Begić zbog primanja mita osuđen na 28 mjeseci zatvora

Minimalna kazna

Okružni sud u Banjoj Luci: Presudu Begiću izrekao sudija Pane Gavrić. Arhiv

BIRN

27.11.2018

Ekološki inspektor u općini Srebrenica Ilijas Begić osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na dvije godine i četiri mjeseca zatvora zbog primanja mita u iznosu od 2.500 KM. 

Presudu je izrekao sudija Pane Gavrić, koji je istakao da je dokazano da je Begić počinio krivično djelo kako je navedeno u optužnici.

Begiću je, osim zatvorske kazne, izrečena i zabrana obavljanja posla inspektora u trajanju od tri godine od pravomoćnosti presude, a u to neće biti uračunato vrijeme provedeno u zatvoru.

Sudija Gavrić je pojasnio da je kao olakšavajuće okolnosti cijenio to što Begić nije ranije osuđivan i da mu je zbog toga izrekao minimalnu kaznu.

- Za krivično djelo uzimanje mita osuđen je na dvije godine zatvora, a zbog falsificiranja isprava na osam mjeseci zatvora. Zbog toga mu je izrečena jedinstvena kazna od dvije godine i četiri mjeseca zatvora -  pojasnio je Panić.

On je dodao da će Begiću u zatvorsku kaznu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru.

- Begić je dužan da vrati novac koji je primio kao mito, kao i da plati sudske troškove u iznosu od 687 maraka - naglasio je sudija Panić.

Prema presudi, Begić je u više navrata tražio i uzeo mito od direktora poslovnice firme "Master Frigo" Milisava Jovanovića. Ova firma smještena je u mjestu Bujakovići u Skelanima kod Srebrenice, a Begić je, prema presudi, mito tražio tokom kontrole da bi zauzvrat sakrio navodno uočene nepravilnosti i da ne bi kaznio preduzeće.

Begić je, kako je navedeno u presudi, Jovanoviću kazao da je uočio nepravilnosti i da bi zato mogao biti kažnjen, ali, ako njemu da 500 KM, bit će miran godinu i niko ga neće kontrolirati.

Poslije nekog vremena, navodi se u presudi, Begić je došao s jednim nepoznatim muškarcem, kojeg je predstavio kao inspektora, i tražio još 2.000 KM. Tada je Jovanoviću, kako je navedeno u presudi, rekao da će, ako mu da te pare, biti miran četiri godine od svih inspekcija. 

Jovanović nije imao kod sebe te pare, pa mu je kazao da će se čuti za nekoliko dana. Nakon toga Jovanović je to sve prijavio policiji, a Begić je uhapšen prilikom uzimanja mita.

U presudi se navodi da je Begić tokom jedne kontrole iz skladišta firme uzeo tri vreće krompira rekavši da je jedna za njega, druga za kolegu poljoprivrednog inspektora, a treća za kolegicu inspektoricu.

Na ovu kaznu moguća je žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.