NAUKA

Promocija knjige "Porodica i rat" prof. dr. Izeta Beridana

Profesor se istraživanjima bavio i u najtežim ratnim danima, apelirao je da se porodična porijekla bilježe da bi naša pokoljenja znala odakle potječu

Prof. dr. Izet Beridan. Avaz.ba

Avaz.ba

27.11.2018

Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu danas je održana promocija knjige "Porodica i rat" autora prof. dr. Izeta Beridana. O knjizi su govorili akademik prof. dr. Slavo Kukić, prof. dr. Jusuf Žiga, prof. dr. Nerzuk Ćurak, te dekan FPN, prof. dr. Šaćir Filandra. 

Profesor Beridan, koji se istraživanjima bavio i u najtežim ratnim danima, apelirao je da se porodična porijekla bilježe da bi naša pokoljenja znala odakle potječu. Također, apelirao je na to da naučna istraživanja budu takva da bi mogla proizvesti ozbiljniji odnos države prema populaciji, jer je porodica temelj.

Inače, istraživanja prof. Beridana ne odnose samo na BiH, ali je naša zemlja u fokusu.

Dekan Filandra istakao je da je Fakultet iz vlastitih sredstava jednim dijelom participirao u izdavanju knjiga svih kolega te da će se ta praksa i nastaviti.

- Osobnost, vrijednost i naučna važnost knjige "Porodica i rat" jeste u njenoj endemičnosti. Nedovoljno se bavimo stanjem i transformacijom porodice. Beridan je stradanju porodice u ratu posvetio cijelu sociološku studiju. Autor pitanje demografski gubitaka u ratu, deetnicizira i demistificira na način da ljudske gubitke definira kao gubitke u porodici. Također, autor potiče razumijevanje rata kao antihumanističnog fenomena - govori prof. Filandra.

Na Fakultetu političkih nauka. Avaz.ba

Kukić je kazao kako je knjiga rezultat bavljenja ovim fenomenom dužem od četvrt stoljeća te da se radi o etapnom štivu. Prvi se odnosi na period od 1991. do 1996., a drugi nakon što su objavljeni rezultati popisa stanovništva 2013. godine. Istakao je još da knjiga ima neprocjenjivu vrijednost za mlade ljude, a posebno za studente.

- Tema kojom se autor bavi je za bh. društvo dodatno važna i aktuelna. Naime, porodica je posebno bitna za tradicionalna društva, kakvo je naše, jer je ona fundament bez kojeg je nezamislivo funkcioniranje takvih društvenih zajednica. Porodica je posebno ranjiva u ratu. Otuda je ovo pitanje vrlo aktuelno za ovo društvo - kazao je prof. Žiga.

Prof. Ćurak govorio je o kolegi Beridanu, kao o doajenu Odsjeka sigurnosnih i mirovnih studija, istakavši njegove velike zasluge u razvoju Odsjeka kao priznate naučne platforme.

Profesor Beridan je autor knjiga "Konflikti" i "Politika i sigurnost". Također, koautor je knjiga "Leksikon sigurnosti" i "Nauka o odbrani". Objavio je više stručnih i znanstvenih radova iz oblasti sigurnosnih i mirovnih studija, učestovao u brojnim međunarodnim i domaćim kongresima, simpozijima i konferencijama, te učestvovao u više naučnoistraživačkih projekata.

Prof. dr. Izet Beridan diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, magistirao 1988. godine na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu iz oblasti socioloških nauka. Trenutno je redovni profesor na Fakultetu političkih nauka, Odsjek za sigurnosne i mirovne studije. Godine 2009. dobio je nagradu Univerziteta u Sarajevu - Profesor godine na Fakultetu političkih nauka.


Promocija knjige "Porodica i rat" prof. dr. Izeta Beridana. Avaz.ba

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.