SARAJEVO Održano ročište u Kantonalnom sudu

Obrat u istrazi o ubistvu pripadnika MUP-a KS: U fokusu istrage, umjesto Golfa 5, sada je crni Seat Leon

M. AŠČIĆ
27.11.2018 16:16

Trifković na današnjem ročištu

Foto: A. Durgut

U Kantonalnom sudu u Sarajevu održano je ročište, po prijedlogu Tužilaštva, da se Srećku Trifkoviću, koji se sumnjiči da se može dovesti u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca, produži pritvor još za dva mjeseca.

Pritvor je zatražen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, ponoviti krivično djelo ili da bi njegovim puštanjem na slobodu došlo do uznemirenja javnosti.

Postupajuće tužiteljice Aida Topalović i Šejla Heljić kazale su da u cijelosti ostaju kod svog prijedloga te da neće detaljno iznositi osnovanu sumnju jer je istraga kompleksna i obimna.

Kazali su da ostaju pri tome da se odbrani uskrati uvid u dokaze s obzirom na to da bi moglo doći do narušavanja same istrage.

No, ono što je preokret kada je u pitanju istraga o ubistvu sarajevskih policajaca, a što je pojasnila Tanja Savić, Trifkovićeva advokatica, sada je u fokusu istrage Tužilaštva, umjesto Golfa 5, za koji se mislilo da je učestvovao u likvidaciji policajaca, crni Seat Leon.

Kazala je da se tokom istrage spominjalo da su na licu mjesta bila prisutna i vozila Range Rover i crni Rexton, ali da se sada ova vozila, kao ni Golf 5, više ne spominju.

Ovo je za odbranu, kako su rekli, novi detalj jer Trifković nikada nije ispitan na ove okolnosti.

Savić je pojasnila da je crni Seat Leon ukraden 6. oktobra 2018. godine, također na Alipašinom Polju u ulici Semira Frašte, ali da po prijedlogu Tužilaštva ovo vozilo nikad nije pronađeno, a sada se dovodi u vezu s krivičnim djelom ubistva sarajevskih policajaca.

Odbrana je zatražila da se prijedlog u cijelosti odbije jer, kako tvrdi, Trifković s ovim krivičnim djelom nema ništa.

Predložili su da se Sud proglasi nenadležnim i da se ovaj predmet proslijedi Sudu i Tužilaštvu BiH, kako bi Državno tužilaštvo vodilo daljnju istragu.

Sudu se obratio i optuženi Trifković, kazavši da nema nikakve veze s ovim krivičnim djelom i zatražio da se što prije otkriju pravi počinioci.

NA VRH