SARAJEVO

Dogovorena raspodjela resora u KS: Forto premijer, Konaković na čelu Skupštine

Lijevi i blok stranaka političkog centra podijelili su po šest ministarstava

Konaković: Novi predsjednik Skupštine. Arhiv

K.Ke.

27.11.2018

Predstavnici šest stranaka koji žele formirati vlast u KS (SDP, DF, Naša stranka, SBB, Narod i pravda, NBL) uspostavili su načelni dogovor o raspodjeli resora.

Lijevom bloku stranaka pripast će šest ministarstava i premijer, a strankama političkog centra šest ministarstava i mjesto predsjedavajućeg Skupštine KS.

Kako saznajemo, Naša stranka će predložiti premijera i to će, najverovatnije, biti Edin Forto, dok će predsjedavajući Skupštine biti Elmedin Konaković.

Bloku političkog centra pripala su sljedeća ministarstva: Ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo za boračka pitanja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede i Ministarstvo obrazovanja i nauke. Prema saznanjima "Avaza", čelnike dva ministarstva će imenovati SBB-a, to su kultura i sport i boračka pitanja. Od preostala četiri, kako je načelno dogovoreno, resor finansija pripada Narodu i pravdi, obrazovanje NBL-u. Ostaje da se predstavnici ove dvije stranke dogovore o privredi i unutrašnjim poslovima. Od ta dva jedan resor će sigurno pripasti Narodu i pravdi, dok kod drugog postoji mogućnost da ove dvije stranke zajedno, u dogovoru, imenuju ministra.             

Lijevom bloku stranaka pripali su Ministarstvo za socijalna pitanja, Ministarstvo za saobraćaj, Ministarstvo prostorng uređenja, Ministarstvo pravde, Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture te Ministarstvo zdravstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.