SARAJEVO

Vigemark primio Dragičevića: Svi građani u BiH da budu jednaki pred zakonom

Sa sastanka u Sarajevu. EU

Fena

27.11.2018

Ambasador Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark (Gunnar-Wigemark) danas se u Sarajevu susreo sa Davorom Dragičevićem, ocem pokojnog Davida Dragičevića, kojem je izrazio duboko saučešće povodom tragične smrti njegovog sina. 

Dragičević je iskazao zabrinutost načinom na koji se provodi zvanična istraga o smrti njegovog sina. Također je informirao ambasadora Vigemarka o planovima da registruje nevladinu organizaciju na osnovama rada pokreta "Pravda za Davida" koji mirno protestuje više od 240 dana.

Ambasador Vigemark je naglasio da svi građani u BiH moraju biti jednaki pred zakonom, te da je vladavina prava osnovni dio procesa integracije u EU. Agencije za provedbu zakona i pravosudne institucije moraju biti, kazao je, u mogućnosti djelovati nezavisno i slobodno od bilo kakvog neprimjerenog pritiska.

Podvukao je da je dužnost organa za provedbu zakona provoditi istrage u slučajevima gdje postoji sumnja da je počinjeno krivično djelo. Smatra da Dragičević i svi građani u BiH imaju pravo očekivati temeljitu i profesionalnu istragu za sva teška krivična djela. Ništa manje se, kazao je, ne može očekivati od bilo koje zemlje koja teži ka članstvu u Evropskoj uniji, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.