PREDSJEDNIŠTVO BIH

Dodik ima 6 unučadi, Komšiću treća sreća, Džaferović krije rad u AID-u

Novi predsjedavajući hvali se ordenima, o Komšiću već sve poznato, Džaferović kratak i vrlo služben

Piše: S. KURT

27.11.2018

Malo je toga što javnosti nije poznato o novoizabranim članovima Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću. No, njihove biografije objavljene na službenoj stanici Predsjedništva BiH otkrivaju, ali i skrivaju poneki zanimljiv detalj. 

Ranija ostavka

Tako Dodik navodi da ima šestero unučadi, ističe da je kao predsjednik Izvršnog odbora Općine Laktaši bio najmlađi funkcioner bivše Jugoslavije, hvali se ordenima Nemanjića, Petra Velikog, Svetog Save. U biografiji piše i da mu je jerusalemski patrijarh dodijelio Sveti krst čuvara Hristovog groba. Istaknuto je da je osnivač KK Igokea te počasni predsjednik KK Partizan iz Beograda.

Komšić, kojem je ovo treći mandat u Predsjedništvu BiH, navodi uglavnom već poznate činjenice. Među njima i da je kao pripadnik Armije RBiH dobio „Zlatni ljiljan“, da je poslije rata bio načelnik općine Novo Sarajevo te prvi ambasador BiH u nekadašnjoj SR Jugoslaviji. Prvi je i koji je podnio ostavku na toj funkciji. Oženjen je i otac kćerke.

 Javne funkcije

Biografija Šefika Džaferovića koja je objavljena na stranici Predsjedništva BiH dosta je kraća od Dodikove i Komšićeve. Osim što je kratka i vrlo službena, iako obiluje nabrajanjem mnogih javnih funkcija koje je obavljao od rata naovamo, jedan detalj itekako čudi.

Kao što je poznato, ranije se u Džaferovićevim zvaničnim biografijama navodilo da je, između ostalog, od 1996. do 2002. godine obavljao i poslove sekretara tadašnje Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID). Slučajno ili ne, taj podatak sada je izostavljen.

Džaferović ranije nije krio da je bio sekretar tajne službe

Najmanje 20 savjetnika

Tri novoizabrana člana Predsjedništva BiH zaposlit će najmanje 20 savjetnika.

Najviše će ih, saznajemo, biti u kabinetu Milorada Dodik. To nije ni čudo, s obzirom na to da ga je kao predsjednika RS savjetovalo čak 17 ljudi. Za sada se govori da će Danijel Dragičević s pozicije šefa kabineta u Banjoj Luci prijeći u Sarajevo. S Dodikom će iz Banje Luke i Stefan Mitrović, donedavni savjetnik za porezne i inspekcijske poslove.


Faksimil zvanične stranice Predsjedništva BiH: Objavili podatke

Kako je i najavio, Dodika će savjetovati i reditelj Emir Kusturica, a jedan od saradnika bit će mu i Srđan Perišić, profesor međunarodnog prava iz Beograda, rodom iz Foče.

Željka Komšića, kako doznajemo, u oblasti vanjske politike savjetovat će Slaven Kovačević, doktor političkih nauka, Nihad Hebibović, novinar, bit će mu savjetnik za medije, a Amir Ibrović šef kabineta, kao i u ranijim mandatima.

Džaferović će, prema dostupnim informacijama, u kabinetu zadržati savjetnike svog prethodnika Bakira Izetbegovića: Amela Suljovića za saradnju s nevladinim organizacijama, Elvira Čamdžića za vanjsku politiku, Dževada Mahmutovića za dijasporu i pitanja povratnika, Elvira Huremovića za medije, te Selmu Cikotića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.