SVEČANOSTI

Obilježena godišnjica partnerstva Oružanih snaga BiH i Nacionalne garde Merilend

Sa večerašnje svečanosti u Domu OSBiH. FENA

Fena

27.11.2018

Svečanost povodom 15 godina Državnog partnerskog programa (SPP) i saradnje Bosne i Hercegovine i Savezne američke države Merilend (Maryland) upriličena je večeras u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH). 

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović u izjavi novinarima istaknuo je kvalitetu suradnje te naveo da je kroz sve sadržaje za 15 godina sudjelovalo oko 5.200 pripadnika Oružanih snaga BiH i Nacionalne garde Merilend (NGM).

- Jedinstvena saradnja daje pretpostavku da ubuduće bude proširena i na ostale aspekte bh. društva i za ubrzavanje integracijskih procesa BiH prema NATO savezu, prvenstveno kroz izgradnju kredibilnih i sposobnih Oružanih snaga BiH - naglasio je Mašović.

Izrazio je zahvalnost za sve što je Nacionalna garda Merilend pružila Oružanim snagama BiH. Efekti i rezultati rada su, kaže, vidljivi i vjeruje da će u 2019. zajedničko djelovanje biti i šire.

Komandantica NGM generalica Linda Sing (Singh) pohvalila je partnerstvo koje traje 15 godina i znači mnogo i Saveznoj državi Merilend i Sjedinjenim Američkim Državama.

- Mi ne bismo mogli činiti ono što uspijevamo sa našim oružanim snagama bez naših partnera i kad pogledamo partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom ono znači mnogo više od samih postignuća i zapravo mnogo više govori o tome šta ćemo uspjeti postići u budućnosti, kroz zajedničke vježbe, viziju i razumijevanje i saradnju. Nastavit ćemo raditi sa našim partnerima, pred nama je duga saradnja i to je ono što će nas učiniti uspješnim u budućnosti - naglasila je.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš istaknula je da je ta saradnja zapravo pokazatelj partnerstva ne samo sa državom Merilend, nego i sa Sjedinjenim Američkim Državama te prilika za prisjećanje svega dobrog što je učinjeno za 15 godina partnerstva.

- Zahvalna sam Nacionalnoj gardi Merilend i cijeloj državi jer smo kroz nekoliko programa koje imamo, uspjeli pokazati da smo ozbiljan partner. Zahvalni smo i za pomoć koja je bila upriličena u civilnoj saradnji na nekoliko lokacija širom Bosne i Hercegovine - kazala je.

Večerašnju svečanost organiziralo je Ministarstvo odbrane BiH u saradnji s Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.