ZENICA

Formiranje vlasti u Skupštini ZDK: Sarajlić predsjedavajući, Renić i Simić zamjenici

Sutra novi sastanak građanskog bloka i nove većine u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona

Sarajlić, Simić i Renić: Najozbiljniji kandidati

D. PAŠALIĆ

28.11.2018

U Zenici će sutra, neposredno prije početka nastavka sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), biti održan novi sastanak građanskog bloka i nove većine u Skupštini ZDK, potvrdio je to za "Avaz" Senaid Begić, predsjednik KO SDP-a BiH ZDK. 

Izbor predsjedavajućeg  

Na sastanku bi se trebali dati prijedlozi za predsjedavajućeg i njegova dva zamjenika u Skupštini ZDK, a Begić ističe da još nisu razmišljali koja bi to imena mogla biti. 

⁃ Moram još jednom istaći da mi na našim sastancima još nikada nismo razgovarali o podjelama resora niti imenima. Sutra ćemo održati sastanak, na kojem ćemo svi zajedno dati prijedloge, a šta će na kraju biti izglasano, ostaje da vidimo - ističe Begić.

Posebno naglašava da još nije poznato ni ime kandidata za premijersku poziciju, te da bi ovo mjesto trebalo pripasti lijevom građanskom bloku, na čijem čelu je SDP, budući da imaju najviše osvojenih mandata.


Begić: Na sastancima nismo razgovarali o podjelama resora

⁃ To mjesto bi trebalo pripasti SDP-u, budući da imamo najviše osvojenih mandata. Međutim, vjerujte da još o imenu nismo razgovarali niti razmišljali. O tome ćemo tek kada se završi konstituirajuća sjednica i odrede predsjedavajući i njegovi zamjenici. Tek nakon toga možemo govoriti o svim pozicijama, pa i premijerskoj - naglašava Begić.

I dok u SDP-u još ne razmišljaju o kandidatu za premijera, podsjetimo, da je naš portal već pisao da je Fuad Kasumović (Nezavisni blok) predložio je da to mjesto pripadne NB-u.

Za kandidata je predložio Amru Mehmedić, nekadašnju reprezentativku BiH u košarci i trenericu s američkom diplomom, koja je trenutno zaposlenica Gradske uprave Zenica u kabinetu gradonačelnika i šef je Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj.

I Ramo Isak (A-SDA) ističe da imaju kvalitetne kandidate za premijera, međutim, ne krije da u A-SDA smatraju kako će ovo mjesto pripasti strankama koje su osvojile veći broj mandata.

Kada se radi o kandidatima za predsjedavajućeg Skupštine ZDK i njegova dva zamjenika, najozbiljniji kandidati, prema saznanjima “Avaza”, su Ismet Sarajlić (SBB), Sanja Renić (Naša stranka) i Mladen Simić (SDP). Sarajlić bi trebao predsjedavati Skupštinom, dok bi njegovi zamjenici bili Renić i Simić. Ova odluka trebala bi biti donesena na sutrašnjem sastanku građanskog bloka, a potom i ozvaničena na nastavku sjednice.

Interesantna sjednica

Sudeći po trenutnoj situaciji, sutra će biti itekako interesantna sjednica Skupštine ZDK, a nakon koje bi se zvanično trebalo znati ko će naslijediti odlazećeg Jasmina Duvnjaka (SDA) na mjestu predsjedavajućeg, nakon čega bi uslijedila podjela ostalih pozicija (premijer, ministarstva, op.a.).

Sutra se bira i predsjednik Kluba Hrvata

Na sutrašnjoj sjednici izabrat će se i Klub Hrvata, koji je bio najburnija tačka konstituirajuće sjednice. Podsjetimo, građanski blok (SDP, DF i Naša stranka) predložio je Vedrana Kasera (SDP) za predsjednika, dok je HDZ insistirao na svom kandidatu Ivi Tadiću.

Uprkos raspravi, na kraju, rezultat je bio neriješen. Sastanak Kluba Hrvata, na kojem će se birati predsjednik, kako je “Avaz” već pisao, održat će se sutra u devet sati, neposredno prije početka sjednice Skupštine ZDK.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.