REAKCIJE

Sramotno mala kazna za barbarsko iživljavanje nad 18-godišnjom Karmen

Pet i četiri godine zatvora dobile žene monstrumi koje su Karmen svirepo mučile, natjerale da sama sebi iskopa grob, gdje su joj među noge gurale grane crnog trna

Sanjanka Karmen Kamenčić: Imala samo 18 godina

Piše: A. BAJRAMOVIĆ

28.11.2018

Beogradska presuda od pet godina zatvora za zvjersku likvidaciju mlade bolničarke Armije RBiH Karmen Kamenčić iz Sanskog Mosta izazvala je još jedan šok i nevjericu u velikom dijelu bh. javnosti.  

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu prekjučer je na tu kaznu osudilo Ranku Tomić, članicu ratnog „Fronta žena Petrovac“, zbog zločina u mjestu Radić kod Bosanske Krupe, gdje je u julu 1992. zarobljena i na najsvirepiji način ubijena Kamenčić.

Nehumana praksa

Posebno su razočarani Krajišnici, kojima su i danas svježa sjećanja na detalje barbarskog iživljavanja nad tada 18-godišnjom Karmen. O užasu kojem je bila izložena ova hrabra Sanjanka, „Dnevni avaz“ više puta je pisao. Za učešće u ovom zločinu ranije su u Bihaću na po četiri godine zatvora osuđene Borka Kuburić i Radmila Banjac. 

Predmet protiv Ranke Tomić beogradski sud preuzeo je od Kantonalnog suda u Bihaću, a nakon prvostepene presude Tužilaštvo i osuđena imaju pravo žalbe.

Komentirati beogradsku presudu počiniocima brutalnog smaknuća Karmen Kamenčić mnogi smatraju izlišnim trošenjem riječi, s obzirom na to da je riječ samo o nastavku nehumane prakse prema žrtvama.

- Ne znam šta da kažem. Poznavala sam njenog oca Velida, umro je da nije dočekao pravdu, a o njoj sam čula sve najljepše od njenih saboraca - kaže predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Sanski Most Enisa Seferović.

Jedva punoljetna Karmen pridružila se 1992. najhrabrijim patriotima Sanskog Mosta, mještanima Vrhpolja i Hrustova, ali je zarobljena nakon ranjavanja na Grmuško-srbljanskom platou kod Bihaća.

Članice ratnog „Fronta žena Petrovac“ skinule su je do gola, tjerale da puzi, tukle je štapovima, nožem joj sjekle kosu i urezivale krstove na glavi i leđima, da bi je potom natjerale da sama sebi iskopa grob u kojem su joj žene monstrumi među noge gurale grane crnog trna.

Maloljetni ubica

Iskasapljenu i poniženu, iz vatrenog oružja u iskopanoj grobnici ubio je tada 16-godišnji Veselko Đukić, protiv kojeg je istraga obustavljena jer je bio maloljetan.

- Ovo je sramotno mala kazna. Nadam se da se nikad ničijem djetetu neće desiti da doživi sudbinu Karmen, ali i da nikad ničije dijete neće biti zloupotrijebljeno kao taj dječak kojem je dat pištolj da izvrši ubistvo - kazala nam je Emina Horozović, rodica Karmen Kamenčić.

Ukopana pored oca 

Slučajno su 2015. istražitelji koji su provjeravali DNK posmrtnih ostataka ukopanih na bihaćkom gradskom groblju Humci pronašli i ostatke Karmen Kamenčić, pod oznakom N. N. Tako je 23 godine nakon zločina ukopana u mezarju u Trnovi, gdje i njen otac Velid, koji je umro 2013.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.