AFERE

Ministar Dedić krije koliko je novca dao Bakirovom mesaru

Mujanović lani, samo prema zvanično objavljenim podacima, dobio 226.803 marke poticaja

Inspektori i jučer na farmi. E. Trako

Piše: E. Trako

28.11.2018

Veterinarski inspektori jučer su cijeli dan bili na farmi „Mujanovići“ u vlasništvu Murisa Mujanovića, bliskog prijatelja Bakira Izetbegovića. Do zaključenja ovog izdanja „Dnevnog avaza“, inspektori su bili na terenu i pregledavali dokumentaciju.

Registar gazdinstava

- Kako je i najavljeno, inspektori su nastavili s kontrolom identifikacije životinja na farmi „Mujanovići“ u Ilijašu. Još su na terenu, zbog čega ne raspolažemo s više detalja - kazala nam je Vildana Brdarić, portparol Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo.

Mujanović je u Registar poljoprivrednih gazdinstava prijavio da posjeduje 8.910 grla krupne i 3.050 grla sitne stoke kako bi ostvario milionski poticaj, a inspektori su upadom na njegovu farmu prije nekoliko dana utvrdili daleko manje stoke. Na farmi u Podlugovima zatekli su 535 goveda, stotinjak ovaca i 15 koza.

Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, na čijem je čelu Šemsudin Dedić (SDA), jučer nisu željeli konkretno odgovoriti je li kompanija „Mujanovići“ ostvarila poticaj na osnovu podataka iz Registra poljoprivrednih gazdinstava te u kojem iznosu.


Mujanović: Hvali se prijateljstvom s Izetbegovićem

Umjesto toga, citirali su zakone i pravilnike o tome na koji se način poticaji mogu dobiti. Iz Ministarstva nisu odgovorili ni na pitanje jesu li službenici Ministarstva ili inspekcija ikad ranije provjeravali brojnost stoke koju prijavljuju pravna lica u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Nisu željeli odgovoriti ni na pitanje koliko je Mujanović do sada dobio poticaja.

Otac i sin

Prema podacima dostupnim na internetu, firma „Mujanovići“ u vlasništvu Murisa Mujanovića te „PP Mujanovići“ u vlasništvu Ćamila Mujanovića, njegovog oca, u 2017. godini ostvarili su poticaj po raznim osnovama u iznosu od 226.803 KM. No, to je samo iznos koji je moguće pronaći javno, na stranici Ministarstva.

Šarović: Nisam upoznat

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao nam je jučer da nije upoznat s upadom inspekcije na Mujanovićevu farmu te da ne raspolaže nikakvim informacijama.

- Sutra (danas, op. a.) imat ću više informacija o toj kompaniji - kratko je kazao Šarović.

BROJKE

58,2 miliona vrijedan Program poticaja za poljoprivredu FBiH

43,4 miliona KM dodijeljeno za poticaje animalnoj proizvodnji


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.