SAZNAJEMO

Ismet Sarajlić iz SBB-a zvanično izabran za predsjedavajućeg Skupštine ZDK

Za njegove zamjenike izabrani Sanja Renić (Naša stranka) i Mladen Simić (SDP)

Ismet Sarajlić: Kandidat za predsjedavajućeg Skupštine ZDK. B. Mahmić

D. PAŠALIĆ

29.11.2018

Za predsjedavajućeg Skupštine ZDK predloženi su Ismet Sarajlić (SBB), Sanja Renić (Naša stranka) i Mladen Simić (SDP), nakon čega je prijedlog odluke upućen u skupštinsku proceduru. 

Zatim su zastupnici pristupili izjašnjavanju o prijedlozima odluke, a većinom glasova, i to sa 21 za, ovi prijedlozi su usvojeni.

Odlazeći predsjedavajući Duvnjak ponovo je prekinuo sjednicu na 15 minuta da bi klubovi održali kratki sastanak rukovodstva da između sebe izaberu novog predsjedavajućeg osmog saziva Skupštine ZDK, nakon čega će se odlučiti ko će predsjedavati Skupštinom ZDK, a ko će biti njegovi zamjenici.

Podsjetimo, nakon više od 20 godina SDA je u ovom Kantonu poslana u opoziciju. Novu većinu čine SDP BiH, Demokratska fronta, Naša stranka, Savez za bolju budućnost, Nezavisni blok, A-SDA i Stranka za BiH, te imaju 21 od ukupno 35 mandata. Opozicija koju čini SDA ima 11, a HDZ tri zastupnika.

Neposredno prije nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine ZDK održan je i sastanak Kluba Hrvata, na kojem je za predsjednicu izabrana Vlasta Kalas (DF), dok je za dopredsjedavajućeg izabran Vedran Kaser (SDP).

Interesantno je i to da je Mirela Bukva (SDA) za predsjednika i njegovog zamjenika predložila kandidate HDZ-a, uprkos činjenici da se niko iz HDZ-a nije pojavio na sastanku, međutim, ovaj prijedlog na kraju nije prošao i izabrana je probosanska opcija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.