GODIŠNJICA

Prije godinu osuđeni ratni zločinac popio otrov u Haškom tribunalu

Tog dana je Haški sud izrekao osuđujuće presude šestorici Hrvata iz BiH u predmetu "Prlić i ostali"

Praljak: Popio cijanid u sudnici Haškog tribunala. Arhiv

Telegraf.rs

29.11.2018

Penzionisani general hrvatske vojske Slobodan Praljak na današnji dan prije godinu popio je otrov poslije izricanja presude u Haškom tribunalu. Ovom presudom Praljak je osuđen na 20 godina zatvora, ali kaznu nije imao namjeru izdržavati.

- Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prezirom odbacujem vašu presudu - rekao je i ispio cijanid 

Praljak je u sudnicu došao nasmijan, a s osmijehom se i pozdravio sa sudijom. Međutim, čim mu je izrečena presuda, penzionisani general je izgovorio da to odbija i iste sekunde popio otrov koji je sve vrijeme držao u ruci. Smrt uživo pratilo je nekoliko miliona ljudi. 

Ubrzo je izveden na sporedni izlaz iz zgrade uz jaku policijsku pratnju, sjednica je prekinuta, kao i prijenos uživo. Hitna pomoć je stigla poslije 40 minuta, a svi novinari su odmah izbačeni i zamoljeni da se udalje.

Čak nekoliko sati se nije znalo stanje Praljaka, kao ni je li zaista popio otrov. Ali je portparol Haškog tribunala potvrdio njegovu smrt rekavši da je preminuo u bolnici poslije popijenog otrova.

Mnogi su ostali u čudu kako je Praljak unio otrov u sudnicu, a prema riječima advokata Gorana Mikuličića, bočica s otrovom se lako mogla unijeti u sudnicu.

Kako je tada rekao, postoje kontrole prilikom ulaska u sudnicu, ali ne tako detaljne da bi se otkrila bočica.

Obdukcija tijela pokazala je da je hrvatski general u sudnici popio otrov cijanid, što je dovelo do zastoja srca.

Ovo je vjerovatno i najpoznatiji otrov, jer su ga tokom historije koristile mnoge ubice koje su željele da uklone svoju metu "prirodnom smrću" - s obzirom da smrt koja uslijedi poslije trovanja cijanidom izgleda kao srčani udar. Ukoliko su koncentracije cijanida visoke, smrt nastaje tako reći trenutno sa zastojem rada srca i gubitkom svijesti. 

Smrt Slobodana Praljka danima je bila glavna vijest u čitavom regionu, a na Trgu bana Jelačića danima je stajao improvizovani oltar u njegovu čast.  

Tog dana je Haški sud izrekao je osuđujuće presude šestorici Hrvata iz BiH u predmetu "Prlić i ostali". Bivši predsjednik Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Odjela za zarobljene Berislav Pušić na 10 godina zatvora. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.