SARAJEVO

Najopsežnija studija o energetskim napicima potvrdila: Sigurna su za konzumaciju

Istraživanje provelo 500 naučnika s više evropskih univerziteta

Grafik istraživačkog rada

Avaz.ba

29.11.2018

Energetska pića često su na udaru kritika, o njima se uvijek piše u negativnom kontekstu, najčešće bez ikakvih dokaza koje bi potkrijepile takve informacije. Prije svega trebamo znati da su energetska pića funkcionalna pića koja imaju zadatak održati nas budnim i dati nam više energije. 

Energetska pića su najsličnija kafi, koju konzumiramo već više od 5.000 godina, a ono što se ističe kao najlošija karakteristika ove vrste napitaka jeste količina koju smijemo konzumirati. Međutim, stručnjaci koji istražuju prehrambene proizvode, saglasni su u jednom: konzumiranje bilo kojeg prehrambenog proizvoda u enormnim količinama ima negativan utjecaj na ljudsko tijelo i šteti našem zdravlju.

Ukoliko bi uporedili sadržaj kofeina u energetskim pićima u odnosu na druga pića, vidjet ćemo da jedna konzerva energetskog napitka sadrži kofeina koliko i jedna šoljica espresso kafe ili jednako onoliko koliko i 4 decilitra crnog čaja ili 8 decilitara Coca-cole.

Ipak, kako bi dokazala sigurnost konzumacije energetskih napitaka, Evropska unija pod sredstvom Evropske agencija za sigurnost hrane provela je službeno i najopsežnije naučno istraživanje o energetskim pićima. Studija je potvrdila sigurnost konzumacije ovih vrsta pića te donijela sljedeće zaključke:

- Zdrava odrasla osoba može popiti jednu i po limenku energetskog napitka odjednom.

- Zdrava odrasla osoba može sigurno piti 5 konzervi energetskog pića dnevno.

- Taurin pomiješan s kofeinom nije štetan, odnosno nisu zabilježena štetne interakcije.

- Alkohol pomiješan s kofeinom nije štetan, odnosno nisu zabilježene štetne interakcije.

U usporedbi s "nalazima američkih naučnika", studija EFSA-e je službena i odobrena naučna studija o energetskim pićima koja je objavljena tokom 2015. godine, a u kojoj je učestvovalo više od 66.000 ljudi. Ovo je kreditirana studija organizacije EFSA kao glavne agencije za sigurnost hrane koja na raspolaganju ima godišnji budžet od 70 miliona eura i u kojoj istraživanja vrši više od 500 naučnika. Inače, zadatak ovog organa je da građani Evropske unije budu najviše zaštićeni i dobro informirani o sigurnosti hrane u cijelom svijetu.

Dobrobiti kofeina

Dokazani su i pozitivni učinci kofeina na ljudski organizam. Zahvaljujući djelovanju na vene i središnji živčani sustav, kofein može povećati opskrbu krvlju mozga čime se povećava budnost i poboljšavaju vještine promatranja dok se umor smanjuje. Također, povećava se opskrba krvi u mišićima, što nam omogućava da postignemo veće rezultate. Kofein jako dobro utječe na bol, zbog čega nekoliko lijekova, također, sadrži kofein.

Kakva je uloga taurina

To je protein neophodan za zdrav funkcioniranje ljudskog tijela i može se naći i u mlijeku i dječjoj hrani. Fiziološki ima ulogu u održavanju funkcije stanične membrane, regulaciji rada srca, te otpuštanju neurotransmitora (tvari koje prenose signale između živčanih stanica) u mozgu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.