BIH

Skupština ZDK: Izabrani klubovi poslanika Bošnjaka, Hrvata i Srba

Drugi kanton koji je formirao vlast bez SDA

Zenica: S današnje konstituirajuće sjednice. B. Mahmić

D.Pašalić

29.11.2018

U Zenici je danas održan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), na kojoj je odmah na početku potvrđen izbor Kluba Hrvata.

Većinom glasova

Sanja Renić, zastupnica Naše stranke u Skupštini, izvijestila je zastupnike da je na održanom sastanku Kluba Hrvata za predsjednicu izabrana Vlasta Kalas (DF), dok je za dopredsjedavajućeg izabran Vedran Kaser (SDP), što je većinom glasova na kraju i usvojeno. 

Meldina Ugarak (SBB) prethodno je zatražila pojedinačno izjašnjavanje zastupnika, nakon čega je Sejad Zaimović (SDA) napustio salu i nije glasao po ovoj tački dnevnog reda.

Za predsjednika Kluba poslanika Bošnjaka jednoglasnom odlukom izabran je Nusret Imamović (Nezavisni blok), dok je njegova zamjenica Maida Tanović (SDP), a za predsjednik Kluba Srba izabran je Mladen Simić (SDP). 

Nakon toga su saopćeni prijedlozi odluke o izboru Komisije za izbor i imenovanja (privremeno), a potom je odlazeći predsjedavajući Jasmin Duvnjak (SDA) donio odluku o pauzi sjednici.

Nastavak sjednice 

U nastavku sjednice zastupnici će donijeti odluku o predsjedavajućem Skupštine ZDK i njegovim zamjenicima, prijedlog odluke o obrazovanju Kolegija Skupštine i izboru delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.  

Na jutrošnjem sastanku građanskog bloka i nove većine u Kantonalnoj skupštini dogovoreno je da Ismet Sarajlić (SBB) bude kandidat za predsjedavajućeg Skupštine, dok će za njegove zamjenike biti predloženi Sanja Renić (Naša stranka) i Mladen Simić (SDP). 

ZDK je, nakon Tuzlanskog, drugi kanton koji je formirao vlast bez SDA. Novu većinu čine SDP BiH, Demokratska fronta, Naša stranka, Savez za bolju budućnost, Nezavisni blok, A-SDA i Stranka za BiH, te imaju 21 od ukupno 35 mandata. Opozicija koju čini SDA ima 11, a HDZ tri zastupnika. 

Mandat preuzeo Isak 

Na današnjoj sjednici zakletvu je položio i zastupnički mandat preuzeo Ramo Isak (A-SDA), a koji na prošloj sjednici nije bio prisutan iz opravdanih razloga. 

Današnjoj sjednici prisustvuje ukupno 34 zastupnika, odnosno na sjednici se nije pojavio jedino Samir Karahasanović iz Stranke za BiH.

Formirano i sedam klubova stranaka

Zastupnici su jednoglasno izabrali privremenu Komisiju za izbor i imenovanje, na čijem je čelu Edin Arnaut (DF), a njegov zamjenik je Ramo Pivić (SDA).

Članovi ove komisije su: Omer Škaljo (NB), Ermin Čehić (SBB), Andrej Kajić (HDZ), Mladen Simić (SDP) i Ramo Isak (A-SDA). 

Zatim je formirano i sedam klubova stranaka, i to SDA, SDP-a, koalicije koju predvodi Nezavisni blok, koalicije koju predvodi HDZ, zatim SBB-a i DF-a te A-SDA.

Nakon formiranja Komisije, odlazeći predsjedavajući Duvnjak ponovo je prekinuo sjednicu koja će biti nastavljena nakon pola sata, a što su mnogi okarakterizirali kao da mu se žao rastati od funkcije koju će predati Ismetu Sarajliću, kojeg je građanski blok predložio da predsjedava Skupštinom. 

Sjednici se pridružio i Samir Karahasanović 

Nakon pauze, nastavljena je sjednica Skupštine ZDK, a kojoj se pridružio i Samir Karahasanović iz Stranke za BiH, tako da je sada na sjednici 35 zastupnika. 

Nusret Imamović (NB) u ime Kluba Bošnjaka predložio je s govornice Ismeta Sarajlića (SBB) za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine ZDK. 

Vlasta Kalas (DF) u ime Kluba Hrvata predložila je Sanju Renić (Naša stranka) za kandidata na mjesto predsjedavajuće ili zamjenika predsjedavajućeg u Skupštini ZDK. 

Mladen Simić (SDP) u ime Kluba Srba predložio je sebe za predsjedavajućeg Skupštine ZDK, budući da je jedini predstavnik Srba u Skupštini ZDK.

Zatim je odlazeći predsjedavajući Duvnjak ponovo proglasio 15-minutnu pauzu. 

Prijedlozi za predsjedavajućeg i njegove zamjenike u Skupštini ZDK 

U nastavku sjednice Edin Arnaut (DF), predsjednik privremene Komisije za izbor i imenovanja, upoznao je zastupnike s prijedlozima za predsjedavajućeg i njegove zamjenike u Skupštini ZDK.

Za predsjedavajućeg Skupštine ZDK predloženi su Ismet Sarajlić (SBB), Sanja Renić (Naša stranka) i Mladen Simić (SDP), nakon čega je prijedlog odluke upućen u skupštinsku proceduru. 

Zatim su zastupnici pristupili izjašnjavanju o prijedlozima odluke, a većinom glasova, i to sa 21 za, ovi prijedlozi su usvojeni.

Odlazeći predsjedavajući Duvnjak ponovo je prekinuo sjednicu na 15 minuta da bi klubovi održali kratki sastanak rukovodstva da između sebe izaberu novog predsjedavajućeg osmog saziva Skupštine ZDK, nakon čega će se odlučiti ko će predsjedavati Skupštinom ZDK, a ko će biti njegovi zamjenici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.