ODLUKE

Sud BiH državljaninu Turske kojeg vlast u Ankari povezuje s Gulenom odredio mjere zabrane

Konačnu odluku o izručenju mora donijeti vanpretresno vijeće Suda BiH

Arhiv

M.Aš.

29.11.2018

Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH da se turskom državljaninu Ozeru Ozsaraju (Ozer Ozsaray) odrede mjere zabrane napuštanja Kantona Sarajevo i oduzme putna isprava.

Ova informacija potvrđena nam je u Sudu BiH.

Ozsaraju su određene mjere dok se ne odluči o zahtjevu za izručenje Turskoj, koja ga potražuje zbog sumnje o članstvu u, kako je naziva tamošnji režim, naoružanoj terorističkoj grupi FETO, čiji je osnivač Fetulah Gulen (Fethullah).

No, konačnu odluku o izručenju mora donijeti vanpretresno vijeće Suda BiH. Tačnije, sudije Suda BiH odlučit će jesu li ispunjeni zakonski uvjeti za izručenje Ozsaraja, koji već duži period živi u BiH.

Na prošlom ročištu Tužilaštvo BiH navelo je da je vrhovni sud u Turskoj pokrenuo istragu protiv Ozsaraja zbog krivičnog djela članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji FETO te da je u julu 2016. godine upotrebom sile i nasilja pokušao da ukloni pravni poredak. U ovom predmetu bh. tužioci postupaju po zamolnici vlasti Turske.

Ali on je sve navode da je član FETO-a negirao.

Ovo je već drugi put u posljednjih nekoliko mjeseci da Turska traži izručenje svojih državljana od naše zemlje. Sud BiH pravomoćno je 7. marta odbio zamolnicu vlasti Turske da im naša država izruči 25-godišnju Humejru Gokčen (Humeyra Gokcen).

I ona se, prema navodima glavnog republičkog tužilaštva iz Tire, sumnjiči da je članica organizacije Gulena, koji se nalazi u izbjeglištvu u SAD.

Sud BiH u rješenju o odbijanju izručenja Gokčen je pojasnio, da bi se „FETO organizacija mogla smatrati terorističkom, ona kao takva trebala bi biti određena u skladu s rezolucijama Ujedinjenih naroda ili Vijeća Evrope, koje je BiH, kao članica, dužna primjenjivati“.

Ali Ministarstvo sigurnosti BiH, s Draganom Mektićem na čelu, nikad o tome nije obavijestilo Sud BiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.