SKANDAL

Policajac Ilija Ilić pod istragom zbog javne podrške podjeli BiH

Faksimil Ilićevog profila i spornog komentara na Facebooku

Piše: M. AŠČIĆ

29.11.2018

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH pokrenula je prekjučer unutrašnju istragu protiv svog policijskog službenika Ilije Ilića iz Bijeljine, jer je na društvenoj mreži Facebook (FB) prije nekoliko dana ispisao skandalozne komentare u kojima podržava podjelu BiH.

Prijava građana

Ilić je, naime, odgovarajući na konstataciju jedne od korisnica Facebooka da se i Banja Luka nalazi u BiH, napisao da će to biti „samo do kraja Dodikovog mandata.“

- Mi smo glasali i poslali ga odradi posao kao S. Mesić kad je bio član SFRJ u Beogradu - napisao je Ilić u komentaru.

Informaciju o pokretanju istrage protiv Ilića potvrdio je jučer za „Dnevni avaz“ Mirsad Vilić, direktor DKPT-a. Također, u pisanom odgovoru koji smo dobili iz Direkcije precizira se da je protiv Ilića pokrenut disciplinski postupak te da će prema članovima 36. i 38. Zakona o policijskim službenicima BiH biti i sankcioniran.


Faksimil člana 36. Zakona o policijskim službenicima BiH koji precizno pojašnjava koji je prekršaj napravio Ilić

Istraga je, prema informacijama „Avaza“, pokrenuta na osnovu prijave građana, koji su ostali šokirani Ilićevim komentarima na Facebooku.

Inače, u članu 36. Zakona jasno je navedeno da će se „policijski službenik uvijek uzdržavati od javnog ispoljavanja političkih uvjerenja, a od javnog ispoljavanja vjerskih uvjerenja dok je na dužnosti“. 
Nadalje, član 38., između ostalog, kaže da policijski službenik ne može biti član političke stranke niti slijediti uputstva političkih stranaka.

Kakve ga očekuju sankcije

Nezvanično saznajemo da će komisija koja bude vodila disciplinski postupak prvo utvrđivati da li će se Ilićev prekršaj tretirati kao teža ili lakša povreda Zakona o policijskim službenicima. Ako njegov postupak bude ocijenjen kao teži prekršaj, Ilić može biti kažnjen novčano, zatim obustavljanjem unapređenja u viši čin, ali i prekidom radnog odnosa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.