DONACIJA

Kraljevina Norveška osigurala podršku za rješavanje viška nestabilne municije u BiH

Današnji sporazum je još jedno priznanje uspješne provedbe zahtjevne zadaće zbrinjavanja nestabilne municije koju provodimo u partnerstvu s lokalnim i međunarodnim institucijama

S potpisivanja ugovora. Press

Avaz.ba

29.11.2018

Potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 630.000 američkih dolara za projekt Explode+, vlada Kraljevine Norveške se pridružila aktivnostima zbrinjavanja nestabilne municije u Bosni i Hercegovini koje UNDP provodi tokom naredne godine. 

- Smatramo da je pomoć u zbrinjavanju municije u BiH humanitarni i sigurnosni prioritet. Riječ je o direktnom doprinosu u podršci naporima Ministarstva odbrane BiH u smanjenju zaliha municije i uspostavljanju sistema održivog upravljanja. Uz ovaj doprinos putem UNDP-ove hitne akcije za uništenje municije (projekat Explode), Ministarstvo odbrane će moći zbrinuti velike količine zastarjele i nesigurne municije različitih kalibra i modela koji predstavljaju izravnu sigurnosnu prijetnju za lokacije skladištenja, lokalne zajednice, ali čak i širu regiju - istaknula je ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH Guri Rusten tokom ceremonije potpisivanja sporazuma zajedno sa zamjenikom rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Sukrobom Koshmukamedovom.

UNDP provodi intenzivne aktivnosti usmjerene na uništavanje nestabilne municije prvenstveno kroz EU STAR projekt (iznos od 2,8 miliona eura), finansiran sredstvima Evropske unije, a koji provodi UNDP BiH u partnerstvu s Ministarstvom odbrane BiH, kao i projekat Explode+, sufinansiran sredstvima vlada Kraljevine Norveške, Holandije i Njemačke.

- Današnji sporazum je još jedno priznanje uspješne provedbe zahtjevne zadaće zbrinjavanja nestabilne municije koju provodimo u partnerstvu s lokalnim i međunarodnim institucijama. Podrška vlade Kraljevine Norveške nesumnjivo će doprinijeti bržem rješavanju problema nesigurne i nestabilne municije u kontekstu sigurnosti lokalnih zajednica i vojnog osoblja. Projekt Explode+ pokazuje da se mnogo više može postići zajedničkim i koordiniranim aktivnostima za dobrobit svih - naveo je zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukrob Koshmukamedov.

S dodatnim ulaganjem u provedbu projektnih aktivnosti za Explode+ i planiranom provedbom do 30. novembra 2019. godine, Kraljevina Norveška pokazuje kontinuiranu predanost podršci razvoju Bosne i Hercegovine i boljoj sigurnosti zajednica, saopćeno je iz UNDP-a u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.