SARAJEVO

Radončić: Pokazali smo da bh. blok s nama može funkcionirati

Na novinarsko pitanje, ponovio je kako je jasno da se, politički gledano, HDZ u u budućim koalicijama ne može izbjeći

Fahrudin Radončić: Uspješan sastanak. A. Durgut

K. Ke.

29.11.2018

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić, nakon sastanka s liderima bh. bloka Nerminom Nikšićem (SDP), Željkom Komšićem (DF) i Predragom Kojovićem (Naša stranka) u Centrali SDP-a u Sarajevu, primijetio je da je SBB prva politička stranka pozvana na razgovore u novoformirani savez. 

- SBB je, nezavisno od izborne krađe, ostao iznimno važan faktor na federalnom nivou i u kantonima. Ja sam čuo njihova stajališta. Kao što znate, mi smo u dva ili tri kantona, u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta izabrali predsjedavajuće, pokazali smo da taj blok zajedno s nama može da funkcionira. O narednim koracima oni trebaju odlučiti, izaći s konkretnim idejama, stajalištima, ponudama... Mislim da je ovo bio jedan vrlo vrlo uspješan sastanak - kazao je na početku svog obraćanja novinarima Radončić.

Upitan o poziciji SBB-a za slučaj kad bi se i SDA našla u koaliciji na bilo kom nivou, Radončić je bio nedvosmislen: 

- Mislim da u takvom raspletu situacije koji je legitiman i legalan SBB treba biti ono što smo i rekli, lider opozicije. Mi zaista nemamo ništa protiv tog rješenja.

Ponovio je i kako je jasno da se, politički gledano, HDZ u koalicijama ne može izbjeći. 

- To je naša politička realnost, to je tako i mi to ne možemo promijeniti. Čak i da želimo. Znate da ima previše mehanizama u Domu naroda da bismo se opet posvetili međunacionalnim sukobima, a ne ekonomiji, razvoju i zapošljavanju i drugim obavezama koje nas očekuju - kazao je predsjednik SBB-a.

Novinare je zanimalo ima li u SBB-u spremnosti za pregovore ukoliko Bakir Izetbegović i tu stranku pozove na razgovor. Takve eventualne razgovore Radončić je uporedio s ratnim pregovorima komandanta Armije RBiH Sefera Halilovića s Ratkom Mladićem na Sarajevskom aerodromu i generalom Petkovićem u Širokom Brijegu: 

- Može se pregovarati, ali mislim da to u ovom trenutku nije opcija SBB-a. Ima dovoljno drugih opcija da SDA to radi s drugima.  

O sličnostima, odnosno vezama s bh. blokom, on je novinarima kazao:

- Mi smo u izbornoj kampanji obećali da BiH mora da se makne s evropskog dna, prvi smo po nezaposlenosti, po sistemskoj korupciji, izostanku stranih investicija, postali smo zemlja problem i ja mislim da neko ko je bio 25 godina na vlasti treba da nekoj novoj energiji prepusti rješavanje krize. To je suštinsko uvezivanje SBB-a i bh. bloka, ali na bazi jednog međusobnog dijaloga za koji ćemo vidjeti kako će završiti. 

Govorio je i o mogućoj saradnji s HDZ-om unutar neke buduće koalicije i stavovima te stranke spram izmjena Izbornog zakona, za koji su novinari konstatirali da je ucjenjivački.

- U politici ne smije biti ucjenjivanja. Mi Izborni zakon moramo mijenjati. Prvo, ovo je bila brutalna izborna krađa i SBB, a mislim i druge političke stranke nikad više ne bi učestvovale na izborima ako bi važio ovaj zakon. Mi to, dakle, moramo riješiti, ali bez ucjena i uvjetovanja - zaključio je Fahrudin Radončić.                       

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.