STAVOVI

Šoltes: Srbija mora priznati genocid da bi se oslobodila okova i krenula naprijed

Svima stalo da zemlje regiona prevaziđu prepreke koje imaju

Žalimo zbog stavova nekih srbijanskih zvaničnika. Arhiv

NAP

29.11.2018

Zastupnici Evropskog parlamenta su, u okviru rasprave o Izvještaju o napretku Srbije, usvojili  amandman o Srebrenici slovenskog zastupnika Igora Šoltesa.

- Parlament žali zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici zbog stavova nekih srbijanskih zvaničnika; podsjeća ih da je puna saradnja s Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, i Mehanizmom koji ga je naslijedio, također uključuje puno prihvatanje i primjenu njegovih presuda i odluka; naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU - stoji u amandmanu Šoltesa koji je usvojen.

Nakon toga je usvojena rezolucija u konačnom tekstu sa 503 glasa za, 85 protiv i 47 suzdržanih.

Govoreći za novinsku agenciju Patria, a nakon usvajanja Rezolucije, Šoltes je rekao da je za Srbiju važno da prizna genocid u Srebrenici i da poštuje presude međunarodnih sudova, jer se, smatra, samo na taj način može osloboditi okova i krenuti u istinske reforme u društvu.

Evropski parlament, rekao je Šoltes, snažno podržava Zapadni Balkan, i zbog toga je svima stalo da zemlje regiona prevaziđu prepreke koje imaju.

- Fundamentalni korak znači da se napori moraju učiniti, kako bi se postiglo zajedničko razumijevanje prošlih događaja koji čine dio evropske historije. Nadalje, vanjska akcija Evropske unije zasniva se na, i karakterišu je respekt za poštivanje međunarodnog prava i odluka Međunarodnog suda pravde. Presude Haškog tribunala moraju biti uzete u obzir i ne mogu biti ignorirane - rekao je Šoltes.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.