REAKCIJE Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava

Biserko za Avaz.ba: Srbija je davno trebala priznati genocid u Srebrenici, žalosno je što nas svijet mora na to podsjećati

Evropski parlament danas usvojio amandman slovenskog zastupnika Igora Šoltesa

Al. Ti.
29.11.2018 17:36

Biserko: Aktuelna vlast Srbiju dovela na najniži nivo

Foto: Agencije

Evropski parlament danas je usvojio amandman slovenskog zastupnika Igora Šoltesa o Srebrenici.  

Kako je navedeno u amandmanu, priznavanje genocida u Srebrenici je uvjet Srbiji za ulazak u Evropsku uniju.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko kazala je za Avaz.ba da je ta zemlja trebala davno priznati genocid u Srebrenici zbog moralnih, ali i drugih razloga.

- Ružno je što se Srbija mora podsjećati na to jer je ovdje toliko daleko otišlo negiranje genocida u Srebrenici i svega ostalog da je to nevjerovatno - kazala je Biserko.

Istaknula je da je aktuelna vlast dovela Srbiju na najniži nivo.

- Zemlja je dovedena do takve tačke da nas svijet mora upozoravati šta nam je činiti. Smatram da je to legitimni zahtjev Srbiji - navodi Biserko.

Interesiralo nas je i mišljenje Biserko o ignoriranju većeg dijela medija u Srbiji o amandmanima koji se odnose na Srebrenicu. Naša sagovornica je kazala da je to očekivano ponašanje i stav medija u Srbiji.

- Ovdje se negira genocid i javnost se stalno zasipa lažnim informacijama, koje uglavnom govore da je zemlja ugrožena od susjeda, ali i svijeta. Ne čudi me takav odnos vodećih medija kada je u pitanju Srebrenica - zaključuje Biserko.

NA VRH