SASTANCI Susret predsjednika SDP-a s ambasadorom Velike Britanije u BiH

Nikšić - Fild: Jedan od prioriteta Bh. bloka bit će borba protiv korupcije i kriminala

Osnovu djelovanja bloka čine zajednički interesi

Avaz.ba
30.11.2018 11:54

S jučerašnjeg sastanka Filda i Nikšića

U SDP-u BiH jučer je održan sastanak predsjednika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića s ambasadorom Velike Britanije u BiH Metjuom Fildom (Matthew Field), na kome je jedna od glavnih tema bila uspostava vlasti nakon održanih općih izbora.

Nikšić je ambasadora Filda upoznao sa stavovima SDP-a po pitanju pregovora oko uspostave vlasti na svim nivoima u BiH.

- Bosanskohercegovački blok, koji čine SDP, Demokratska fronta i Naša stranka, nastupa zajedno u pregovorima oko formiranja vlasti. Bilo da ovaj blok ostane opozicija ili bude vlast na bilo kom nivou, postoji visoka saglasnost da ćemo po svim krucijalnim političkim pitanjima nastupati zajedno. Osnovu djelovanja bloka čine zajednički interesi, poput izmjena Izbornog zakona, uvođenja elektronskog glasanja, provođenja presude ''Sejdić-Finci'', kao i reorganizacija djelovanja Centralne izborne komisije BiH.

Također, jedan od prioriteta Bh. bloka bit će borba protiv korupcije i kriminala, koja je u prethodnom mandatu potpuno zanemarena - naveo je Nikšić i dodao da će glavni uvjet Bh. bloka za formiranja vlasti biti usvajanje određenih zakonskih rješenja.

- Radi se o zakonima koji će poboljšati životni standard građana i koji će biti jedan od glavnih uvjeta za formiranje vlasti. Na ovaj način ćemo dokazati građanima da su oni i njihov interes prioritet - rekao je Nikšić, koji se na kraju dotakao i pregovora oko formiranja vlasti u Kantonu Sarajevo.

- Kanton Sarajevo je svojevrsni test za sve stranke u pregovorima. Pregovori šest stranaka idu u dobrom smjeru i očekujemo da ćemo početkom decembra imati i konkretna kadrovska rješenja. Što se tiče SDP-a, insistirat ćemo na tome da u javnoj administraciji, javnim preduzećima i ustanovama osiguramo multietnički sastav i adekvatnu zastupljenost konstitutivnih naroda, što do sada i nije bio slučaj - zaključio je Nikšić.

NA VRH