OŠTRA REAKCIJA

Miroslav Janjić: Nisam prisustvovao presudi jer nema suda

Da bi Sud BiH postojao, u sudnici bi trebali biti i Srbi

Janjić: Tužilaštvo BiH osudilo njegovu izjavu

BIRN

30.11.2018

Oslobađajuća i pravomoćna presuda Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, koji su bili optuženi za ubistvo srpskih zarobljenika u Srebrenici i Bratuncu, podijelila je mišljenje javnosti u Bosni i Hercegovini.

Samom izricanju presude nije prisustvovao tužilac Miroslav Janjić, a kako je kazao za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), to je uradio iz protesta.

- Da bih bio na izricanju, morala bi biti izrečena presuda. Da bi takva presuda bila izrečena, morao bi postojati sud. Da bi Sud BiH postojao, u sudnici bi trebali biti i Srbi - kazao je Janjić za BIRN BiH.

Ovakvu reakciju su osudili iz Državnog tužilaštva, gdje su rekli da „izrečeni stav tužioca Janjića nije stav Tužilaštva BiH”.

Presudom je zadovoljna odbrana Orića, koja je, prema riječima advokatice Lejle Čović, bila očekivana.

- Oslobađajuća presuda je nešto što smo mi očekivali u ponovljenom postupku i odbrana je apsolutno zadovoljna - kazala je Čović.

Nakon što je oslobođen i pred Tribunalom u Hagu, ovakva presuda bila je očakivana i za Hajru Ćatić, predsjednicu Udruženja „Majke Srebrenice“.

- Obradovana sam, jer ne daju mu mira više od 20 godina. Imali su presudu Haškog tribunala i opet su ga optužili. Konačno je slobodan i treba da na miru provede ostatak svog života - kazala je Ćatić.

Veliku podršku na izricanju presude Oriću i Muhiću su uputili bivši saborci, koji su sa desetak autobusa organizirano došli ispred Suda BiH.

Nezadovoljstvo presudom pokazale su srpske žrtve, koje su ispred Suda BiH, a nakon izricanja presude razvile transparent na kojem je pisalo „Sud BiH = Naser Orić“.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da RS treba da prestane finansirati institucije pravosuđa na nivou BiH.

- Ovakva presuda je dokaz da u BiH ne postoje sud, pravosuđe niti pravda za Srbe i da je to sve postalo potpuno besmisleno - rekao je Savčić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je Sud BiH oslobađajući Nasera Orića danas pokazao nepoštovanje prema srpskim žrtvama, ali da ne iznenađuje takav postupak, s obzirom na selektivnu pravdu u BiH.

- To provocira sve ljude i žrtve i pokazuje koliko se ne poštuju žrtve u BiH, odnosno u pravosuđu u kojem pod hitno treba da se prave reforme, da pravosudne institucije nekome odgovaraju - rekao je Savanović.

U izjavi za medije, nakon izricanja presude, Orić je izrazio saučešće porodicama ubijenih te im zahvalio i čestitao što su smogli snage i na Sudu BiH kazali istinu da su njihovi najvoljeniji poginuli u borbama.

- Svjedok O-1 je višestruko presuđivan za krivična djela i Tužilaštvo bazira sve optužnice u srednjem Podrinju protiv Bošnjaka na izjavama takve osobe. On se pokušao predstaviti kao borac Armije RBiH, a na kraju je dokazano da to nije nikada bio - kazao je Orić.

Izricanju presude, osim tužioca Janjića, nisu prisustvovala ni dva člana Sudskog vijeća. Sudija Tihomir Lukes, prilikom obrazlaganja presude, nije pojasnio zbog čega izricanju ne prisustvuju druga dvojica članova Vijeća.

Orić i Muhić su oslobođeni krivice za ubistva zarobljenika srpske nacionalnosti 1992. godine. Presuda je konačna i na nju ne postoji mogućnost žalbe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.